Lilla stjärna

Lilla stjärna inleds med en bild av sommar, sol och allsång på Skansen. Men författaren John Ajvide Lindqvist låter oss tidigt förstår att det är bara minuter kvar tills katastrofen är ett faktum. Allsång på Skansen får inte sluta med döda människor på scenen och en blodig publik som springer för sina liv. Ändå förstår man som läsare att det är dit vi är på väg…

Lilla stjärna handlar om två tonårsflickor. Den första flickan är Theres, upphittad i skogen av den före detta Svensktoppsstjärnan Lennart. Den andra flickan är Teresa född i en vanlig familj i ett vanligt hem.

Den första flickan växer upp hos Lennart och Laila, gömd för omvärlden. Hon har en hel del autistiska drag, vill bara äta barnmat och när hon öppnar munnen är det sång som hörs. Lennart inser snart att det är en riktig sångbegåvning han håller instängd i sin källare.
Den andra flickan, Teresa, får ett liv som präglas av utanförskap. Hon kan inte fantisera och leka som de andra barnen och hamnar utanför gruppen. Via Internet och tv-programmet Idol lär flickorna känna varandra. Men det är inte någon vanligt vänskap som tar sin början.


Klarar man bara av att lyssna på de onödigt äckliga bitarna, när Theres och Teresa är jakt efter den röda rök som sipprar ur en människa i samma stund som den dör, får man höra en välskriven historia om utanförskap och om ensamhet. John Ajvide Lindqvist har själv läst in sin bok och han har en röst om passar bra för den här typen av skräck och spänning.


Många tankar finns kvar efter avslutat lyssning. Frågor som vad väcker ondskan i en helt vanlig 14-åring? Och när svek egentligen vuxenvärlden de här båda flickorna? Kunde något har blivit annorlunda eller var Theres född till att bli den mördarmaskin hon är? Och hur är det egentligen med alla tonårsflickor som hänger på chatt- och poesisajterna, de som känner sig utanför och längtar bort till en annan tillvaro, vad händer om de slår sig samman?

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Fogelberg den 18 oktober 2011