Lisa minglade på Augustgalan

Hur är det egentligen att vara på Augustgalan? Årets höjdpunkt för svensk litteratur. Är det glitter och glamour? Vi ställde några frågor till Lisa Eriksson, som var på plats när litteraturpriserna skulle delas ut.

Lisa Eriksson.
Måndag den 25 november klockan 16.45 öppnades portarna till Stockholms konserthus och årets upplaga av Augustgalan.

Det var bubbel och festklädda människor, både kända och okända (de flesta), och ett skålande till höger och vänster, innan klockan ringde och vi tog plats i salongen för att lyssna på kvällens konferencier, skådespelerskan Eva Röse, som inledde galan med några nedslag i sin egen uppväxt med en mamma som var bibliotekarie.

"Så var det den där julen då jag var ledsen över en kille som dumpat mej. Mamma gav mej en t-shirt med texten Med en god bok är du aldrig ensam i sängen."

Trädgårdsorkestern spelade, och Anna Järvinen och Nicolai Dunger sjöng tonsatt svensk poesi.

Vad tyckte Lisa om kvällen

Hade du någon favorit?

Jag hade hoppats på Lena Andersson. Hennes roman Egenmäktigt förfarande (2013) är något av det bästa jag läst på senare år. Ja, kanske någonsin!

Så hoppades jag lite på Bea Uusma också, kanske är jag allra mest fascinerad av hennes totala hängivenhet för sitt "forskningsobjekt", den sortens nörderi tilltalar mej!

Tycker du att rätt böcker vann?

Jag hade läst alla böcker i skönlitteratur-kategorin, och hade som sagt Lena Andersson som favorit, så där tycker jag absolut att rätt bok vann.

I barn- och ungdomskategorin hade jag läst det mesta, och hoppades på Lena Sjöbergs Cirkusloppor på luffen (2013), som jag tycker är en riktig pärla. Men också den vinnande boken, Snöret, fågeln och jag (2013), är i högsta grad en värdig vinnare!

Var det glitter och glamour? Hur firas det i litteraturvärlden?

Det var absolut lite glitter och glamour! Augustpriset firar 25 år i år, och det kändes som att det lagts lite extra vinn om inramningen.

Bakelse med Augustprisets logotyp för 25-årsjubileum.
Varje nominerad bok hade fått en egen presentatör som på en minut eller två skulle fånga in vad som var speciellt eller extra bra med just den boken.

Sven Wolter presenterade Lena Anderssons roman, och lyckades göra en liten föreställning om sin egen läsning av boken. Moa Svan bjöd på ett roligt bokprat i miniformat om vinnaren i barn- och ungdomskategorin, där hon också hann med att raljera över alla dåliga böcker vi utsätter små barn för.

Flest skratt rev nog (något överraskande) antikexperten Knut Knutsson ned, när han med obeskrivligt engagemang beskrev den njutning han upplevt när han läste Sven-Olof Karlssons Porslinsfasaderna (2013).

Efter ceremonin bjöds vi alla på tjusig mingelmat i Grünewaldsalen. Den som vågade kunde förstås passa på att gratta någon av pristagarna, eller kondolera någon av de nominerade som inte fått pris. Jag vågade inte - även om jag hade lust att gå och prata lite med Kjell Westö

Var det din första Augustgala? Går du nästa år också?

Det var min första Augustgala, och ja, jag skulle gärna gå igen! Det går bra för allmänheten att köpa biljetter till galan. 

Ditt största intryck? 

Det var fint när Nicole Accord, årets vinnare av Lilla Augustpriset (som går till en författare i åldern 16-20 år), tackade sina föräldrar för att de låtit henne sitta uppe och skriva halva nätterna istället för att vara ute med kompisar.

Det var också roligt att på nära håll se Bea Uusmas stora glädje - och förvåning. Jag tror inte att hon hade vågat hoppas på att hon skulle få priset!

 

Text: Lisa Eriksson och Carin Carlsson
Bilder: Lisa Eriksson (Foto: privat); Augustprisbakelse (Foto: Lisa Eriksson)
 

Läs mer:

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 27 november 2013