Ljust och inspirerande

Det 19 maj stängde det gamla biblioteket i Knivsta och den 13 augusti öppnades det åter i helt nya lokaler. Du som inte har besökt det nya biblioteket kan se bilder här på Bibli.se.

Entrén till det nya biblioteket i Knivsta.

Lagom till höstterminen har knivstaborna fått ett nytt bibliotek i det nya kommunhuset. På bottenplan ligger det ljusa och välkomnande biblioteket.

Knivsta är en ung och expansiv kommun. Medelåldern är 36,5 år och nyligen passerade antalet invånare 15 000. En stor del av invånarna utgörs av barnfamiljer. Framför allt är det många som flyttar till Alsike.

Biblioteket har redan varit öppet ett tag, men i vecka 37 invigs hela det nya kommunhuset. Det blir ett jippo med bland annat Den flygande bokrullen.

Personalen har jobbat hårt för att få biblioteket färdigt. För att slippa flytta alla böcker och media uppmuntrades knivstaborna i våras att låna massor av böcker.

Nu börjar böckerna att återlämnas och besökarna är mycket positiva till sitt nya bibliotek. 

Roligt och inspirerande

Knivstas bibliotekschef Agneta Månsson med en blomma i famnen.
När arbetet med det nya biblioteket startade var grundidén att det skulle vara roligt, inspirerande, men också lugnt och rofyllt.

  - Det ska vara ett klassiskt bibliotek i modern tappning. Ambitionen är att använda modern teknik i det klassiska biblioteket, säger Agneta Månsson som är bibliotekschef i Knivsta.

Bibliotekslokalen är ljus och öppen. Nästan hela biblioteket omges av glas och hyllorna med de cirka 36 000 medier har flyttats in i lokalen. En hel del möbler har flyttats med från det gamla biblioteket. Bland annat bokhyllorna.

Nytt är att ungdomsavdelningen har flyttat ut i det öppna biblioteket. Barnbiblioteket har fått en egen del med tillgång till pentry och aktivitetsrum, för bland annat sagostunder och praktiska verkstäder. Här finns även en särskild föräldrahylla.

En fågelholk i form av ett hus p bokhyllan för böcker med tema hus och hem.
Även Knivstasamlingen har flyttat ut i bokhallen. Och på vuxenavdelningen har en del av facklitteraturen delats in efter olika tema, som till exempel Hus & hem, Kropp & själ och Hobby & hantverk.

En annan nyhet är att biblioteket har börjat med att låna ut spelfilm och dokumentärer för såväl barn som för vuxna.

I och med det nya biblioteket har även system för bokning av dator införts. För att kunna boka dator själv måste användaren först ha registrerats av personal.

Nytt är även att användarna kan köpa kopieringskort för att själva kopiera i såväl svartvitt som färg. Trådlöst nätverk för besökare på biblioteket är också på gång.

  - Det har varit en del tekniskt strul med telefoner, kvittoskrivare och leverenser. Men våra besökare är tålmodig, säger Agneta.

Bilder från det nya biblioteket

Bilder från barnavdelningen

Bokhylla med inbygd soffa på barnavdelningen.
 

Två gula saccosäckar på barnavdelningen på Knivsta bibliotek.
 

Vitt barnbord med små grå barnstolar.
 

Blå soffgrupp på barnavdelningen på Knivsta bibliotek.
 

Bilder från vuxenavdelningen

Bokhallen i Knivsta bibliotek.
 

Interiör från Knivsta bibliotek med röda stolar och vita draperier.
 

Interiör från Knivsta bibliotek med den lokalhistoriska hyllan Knivsta samlingen.
 

Interiör från Knivsta bibliotek med ett långt bord med svarta stolar.
Skylthylla på en väg i Knivsta bibliotek.

Interiör från Knivsta bibliotek med en grupp människor som samtalar.
 

Skylthylla på en väg i Knivsta bibliotek.

Tidskriftshyllan på Knivsta bibliotek.

Interiör från Knivsta bibliotek med den svarta bokhyllan för ungdomsböcker och manga.

Text och bilder: Carin Carlsson

 

Målgrupp:

Skrivet av: Carin Carlsson den 3 september 2012