Ljuv popmusik till jul

Drömpopsestetik, försiktiga stråkar, kärlekens uppgång och fall. Mikael Weiss vid Stadsbiblioteket, plockar ihop fem favoritskivor.

Ett rött paket med rött snöre.

Mikaels fem tips

 av Anna von Hausswolff

Anna von Hausswolff är nog den svenska artist som jag har trillat dit på mest den senaste tiden. Hon är en unik röst i den mörka svenska decembernatten. Hennes senaste skiva Ceremony är inspelad i Annedalskyrkan i Göteborg och rör sig i gränslandet mellan psalmer och pop. Om Ingmar Bergmans film Spöksonaten var en skiva så skulle den låta så här. 
 
Electric cable av Lightships

Enkel och vacker pop är väl inte det som är allra hetast i

Omslagsbild till Mid Air.
musikvärlden just nu. Faktum är att det inte kommer så många bra popplattor, men när Teenage fanclub låtskrivaren Gerard love kliver i solokostymen under namnet Lightships då känner man våren och det blommande körsbärsträden mitt i mörka december.

Mid air av Paul Buchanan

Paul Buchanan var sångare och låtskrivare i det halvt bortglömda vuxenpopbandet Blue Nile. Ett band som gav ut fyra skivor under 20 år. Nu gör Paul Buchanan en spröd pianoskiva där han målar upp sina livsbilder endast förstärkt av än mer försiktiga stråkar. Känns fint att en gammal vän har återkommit och jag återigen kan ta ett glas vin och lyssna på hans brokiga väg genom livet.

I know what love isn´t av Jens Lekman

Omslagsbild till I know what love isn't.
Jens Lekman gick och blev kär och övergiven igen. Sveriges finaste popcrooner återkommer efter fem år med en samling sånger om kärlekens uppgång och fall. Mer återhållsamt än vanligt från misantropen ifrån Angered. Stundtals väldigt ledsam men alltid vackert. Vi får påminna Jens om att spårvagn nummer 7 alltid går till himlen.

Bloom av Beach house

Likt Anna von Hausswolffs mäktiga kyrkljud så jobbar Beach house också med de stora gesterna om än förpackade i drömpopens estetik. Det är mörkt, vemodigt och vackert och passar du dig inte är du fängslad i deras armar för alltid.

 

 

 

Tips av: Mikael Weiss

 

Bilder: Present (foto: Claudio Maciel, stock.xchng). Omslagsbilder.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Mikael Weiss den 18 december 2012