Månadens språk

Thailändska

Månadens språk - thailändska

Under året 2018 kommer biblioteken i Tierps kommun att lyfta fram olika språk i Månadens språk. Vi kommer att tipsa extra mycket om språket som är i fokus just den månaden. I april är det thailändska!

På NE.se kan man läsa att thailändska är huvudspråket i Thailand, med totalt drygt 56 miljoner talare (2007). Språket tillhör taigruppen och delas in i fyra dialekter: centralthai, sydthai, nordthai och nordöstthai. Centralthai, som talas i centrala Thailand kring Bangkok, är riksspråk och lärs ut i skolorna i hela landet.
På NE.se kan du läsa mer om Thailand. Om du skapar ett konto kan du logga in och läsa hemifrån.

Vill du veta mer om dagens Thailand är ett tips att man kan läsa tidningar från Thailand i databasen Pressreader. Där finns tidningar från Thailand på både engelska och thailändska. Pressreader är en databas med tidningar från Sverige och hela världen. Om man laddar ner appen Pressreader kan ”tanka” ner tidningar på biblioteket och läsa hemifrån i 72 timmar. Läs mer på biblinord.se/e-tidningar

På biblioteken i Tierp finns böcker på thailändska både för barn och vuxna. Finns det inte på ditt bibliotek fråga personalen så beställer de gärna in. Vi tar också gärna emot inköpsförslag.

En bok som finns på många språk är körkortsboken. Den finns på thailändska men även på lättläst svenska och på språken turkiska, arabiska, persiska, engelska, tigrinja och somaliska.

Det finns tyvärr inte mycket översatt litteratur från thailändska till svenska så istället tänkte jag tipsa om böcker som utspelar sig i Thailand!
Tex deckarna Djävulsdoften (Måns Kallentoft) eller Dödens våg (Bo Norgren). Eller varför inte en feelgood-roman, Destination: Thailand av Katy Colins.

Jag tänkte även tipsa om två biografier. Den första heter Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak och handlar om författaren som var med om tsunamikatastrofen 2004. Vad som hände då och vägen tillbaka efter katastrofen. 
Den andra boken, Diplomatdottern, handlar om Karolina Johnsson som är född i en diplomatfamilj. 1994 stoppades hon i tullen i Bangkok med åtta kilo heroin i resväskan. Dödsdomen omvandlades till femtio års fängelse. 1998 fördes hon över till Sverige.

Vi avslutar tipsen med lite annorlunda tips! Thailand är ju känd för sina stränder och när man tänker på stränder finns det många böcker som har "strand" i titeln eller handlar om stränder. Här kommer några "strand"tips för barn och vuxna!

Glöm inte att du själv kan reservera alla tipsade böcker här på hemsidan med hjälp av ditt lånekort och pinkod. Klicka på titeln och reservera! 

Ha en bra månad!

Tips på böcker i eller om Thailand

 1. Thailands historia

  Av: Lintner, Bertil
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 2. Vän av ordning

  Av: Bromander, Henrik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Lasaros tårar

  Av: Tord, Henrik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Möt mig i Patong!

  Undertitel: roman
  Av: Frostell, Annika
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Sista färden

  Av: Nordstrand, Staffan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Samnang - tiggarpojken

  Av: Nordstrand, Staffan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Kackerlackorna

  Undertitel: en Harry Hole-thriller
  Av: Nesbø, Jo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från norska
  Finns som: Ljudbok - CD

den 29 mars 2018