Månadens språk- Dari

I maj månad har vi fokus: Dari.

Månadens språk-Dari

Under året 2018 kommer biblioteken i Tierps kommun att lyfta fram olika språk i Månadens språk. Vi kommer att tipsa extra mycket om språket som är i fokus just den månaden.  I maj är det dari i fokus!

Dari är en lokal form av persiska som talas i Afghanistan. Det skrivs med arabiskt alfabet och används som officiellt skriftspråk i Afghanistan tillsammans med pashto. I Sverige bor det ca 44 000 personer som är födda i Afghanistan (www.scb.se). Du kan läsa mer om Afghanistan på www.NE.se och om du skapar ett konto kan du läsa mer hemifrån.

Månadens tips kommer att vara böcker som handlar om Afghanistan eller människor från Afghanistan.
Först kommer här några tips för barn och ungdomar.

Ligger Sverige i Iran” är skriven av David Mohseni. Han skriver om sin flykt från Afghanistan som tioåring och sin väg till Sverige. Han kom till Sverige som fjortonåring och är nu 18 år. 

En annan bok som utspelar sig i Afghanistan är ” Min vän skuggan” av Michael 

Morpurgo, den vänder sig till barn ca 9-12. Boken handlar om en pojke som lever i Afghanistan, hans liv och flykt från Afghanistan och framförallt hans vänskap med en hund. Morpugo använder ofta djur och olika tidsperioder i sina barnböcker. I den ”Den fantastiska historien om katten som försvann” är det andra världskriget och en katt som har huvudrollen och i "Fjärilslejonet" är det ett lejon och tiden innan och under första världskriget som står i centrum.

Vi avslutar med några tips för vuxna och börjar med en lite nyare bok.

 
Vid olivträdets fot” är från 2016 och är skriven av Margareta Juhlin. Den beskriver en familjs flykt till Sverige efter 1996 och talibanerna har intagit Kabul. Deras liv i Sverige och vad som händer när sonen åker tillbaka för att bli IS-soldat.

En författare som är född i Afghanistan och skriver om livet i Afghanistan är Khaled Hosseini. Hans debut ”Flyga drake” blev en internationell succé som även blev film. Efter den har han även skrivit ”Och bergen svarade” och ”Tusen strålande solar”.

Har du blivit intresserad av språket dari kan du lära dig mer i "Beginner's Dari". Det är en bok kombinerat med skiva så man kan läsa och lyssna.

Glöm inte att alla böcker som vi tipsar om kan du själv reservera på här på hemsidan. Du behöver en pinkod på fyra siffror och ditt lånekortsnummer eller personnummer.

Det var alla tips för denna månad!

den 2 maj 2018