Månadens språk: franska

I september har vi fokus franska.

Under året 2018 kommer biblioteken i Tierps kommun att lyfta fram olika språk i Månadens språk. Vi kommer att tipsa extra mycket om språket som är i fokus just den månaden.  I september är det franska!

Franska pratas som modersmål för de flesta invånarna i Frankrike, Södra Belgien, västra Schweiz och i provinsen Quebec i Canada. Det pratas även franska i en del länder i Afrika, Västindien och Stilla havet. Tex Kamerun, Kongo-Brazzaville, Algeriet, Franska Polynesien (Tahiti) och Martinique. På NE.se kan du se alla länder där det pratas franska. Om du skapar ett konto kan du läsa mer hemifrån.

Månadens tips kommer koncentrera sig på böcker som utspelar sig i ett fransktalande land.

Vi börjar tipsen med två deckarserier. Den första utspelar sig i Kanada och är skriven av Louise Penny. Där får vi följa kommissarie Gamache som jobbar för Quebeck-polisen. Sjunde boken ” En ljusets lek” kom ut på svenska 2017.
Den andra deckarserien utspelar sig i Frankrike och är skriven av Fred Vargas som är pseudonym för Frédérique Audoin-Rouzeau. Den åttonde delen av serien om kommissarie Adamsberg ”Den instängdas blick” kom ut på svenska 2018.

I en annan del av världen, på Tahiti, utspelar sig Célestine Vaites två romaner. ”I kloka kvinnors sällskap” och ”Tiare, barnet som föll ner från himlen”. Det är berättelser om familjen Mahi på Tahiti, som enligt

boken själv är full av ” livsvisdom, glädje och två av de mest envisaste kvinnor du någonsin kommer att möta”.

Vi förflyttar oss till den afrikanska kontinenten. I ”Skuggans årstid” av Léonora Miano berättas historien om den transatlantiska slavhandeln. Någonstans i inlandet i det subsahariska Afrika hos Mulongofolket försvinner 12 personer i en brand, mestadels unga pojkar. Det visar sig att grannarna har kidnappat dem och sålt dem som slavar. Författaren Miano är född i Kamerun och flyttade till Frankrike vid 18 års ålder.

Vi håller oss kvar på den afrikanska kontinenten men lite mer norrut till Algeriet. Assia Djebar som är ett pseudonym för Fatima-Zohra Imalayène var en franskspråkig algerisk författarinna. 2005 blev hon den första från Frankrikes forna nordafrikanska koloni att väljas in i Franska akademien och mot slutet av sitt liv blev hon också alltid omnämnd i samband med Nobelpriset i litteratur. På Alex.se kan man läsa att hennes romaner ofta fäster särskilt avseende vid kvinnorna och deras situation. Bland annat i hennes så kallade algeriska kvartett (tre finns översatta till svenska). ”Kärleken, kriget”, ”Sultanbrudens skugga”, och ”Ett fängelse så stort”.

Nu går vi över till tips för barn och ungdomar.

"Kartongslottet" är en barnbok som precis har blivit översatt till svenska. Den är skriven av den australiensisk författarinnan Allayne L. Webster men den utspelar sig i ett läger utanför Paris. Den handlar om elvaåriga Jorge som bor i ett skjul av kartong i ett slumområde utanför Paris. Han och andra barn tigger och stjäl på Paris gator och kontrolleras av en man som  heter Bill. Jorge drömmer om ett bättre liv och en dag träffar han Sticky Ricky, en australiensisk kock, och får en glimt av en möjlig framtid. Rekommenderas varmt för barn ca 9-12 år.

Den tecknade serien om Akissi är skriven av Marguerite Abouet och tecknad av Mathieu Sapin. Serien bygger på Abouets minnen från hennes uppväxt i Elfenbenskusten på 1970- och tidigt 1980-tal innan militära kupper och ett 10 år långt inbördeskrig. Författarinnan flyttade till Frankrike vid 12 års ålder och bor numera där. Böckerna i serien om Akissi heter "Katterna anfaller", "Superhjälte på hett plåttak", "Det flygande fåret" och den senaste boken som kom på svenska iår "Den stränga läraren".

Glöm inte att alla tips kan du själv beställa genom att logga in med ditt lånekort eller lånekortsnummer och din pinkod. Har du ingen pinkod kontakta personalen så hjälper vi gärna dig. 

 

Au revoir!

den 27 augusti 2018