Månadens språk- ryska

I oktober är fokus ryska

Under året 2018 kommer biblioteken i Tierps kommun att lyfta fram olika språk i Månadens språk. Vi kommer att tipsa extra mycket om språket som är i fokus just den månaden. I september är det ryska!

Ryska talas som modersmål av ca 154 miljoner personer. Ryska talas inte bara i Ryssland utan även i t. ex, Ukraina, Kazakstan, Uzbekistan, Vitryssland, Moldavien, Lettland, Kirgizistan m. fl. Ryska är nära besläktat med ukrainska och vitryska, de tre språken är delvis inbördes begripliga ungefär som svenska och danska. Du kan läsa mer om det ryska språket på NE.se

Vi ska börja tipsen med en fantasyserie: ”Svärdens väktare” av Nick Perumov. På Alex.se kan man läsa om olika författare och deras verk. I det här fallet kan man bl. a. läsa att författaren har utsetts till Rysslands bästa fantasyförfattare två gånger. Fantasyserien anses vara lite mörkare än många andra fantasyserier, här finns inga klara gränser om vad som är ont och gott och även goda personer i boken kan göra onda saker vilket gör att böckerna inte är lika förutsägbara som andra i genren. På svenska har den kommit ut i 12 band.

 

Nästa tips är också lite mörkare. Dystopin ”Metro 2033” av den ryska författaren Dimitrij Gluchovskij. Den utspelar sig 20 år efter katastrofen, världen ligger i ruiner och jordytan är förgiftad. De överlevande bor i Moskvas tunnelbana som ska vara bygd för att kunna motstå kärnvapen. Metrostationerna är egna små samhällen med egna ideologier och styrelsesätt. Vi får följa Artiom när han ger sig ut på en farlig upptäcktsfärd genom metrosystemet.

Vi avslutar med två novellsamlingar. De är lite tunnare men kanske inte lättare att läsa. Den första samlingen heter ”Ur Gogols kappa”. Det är åtta berättelser i denna samling med verk av bl. a. Aleksandr Pusjkin, Fjodor Dostojevskij, Anton Tjekov. 

Den andra samlingen heter ”Petersburgsnoveller” och är utvalda noveller av författaren Nikolaj Gogol.

Do svidaniya

 1. Det gröna tältet

  Av: Ulickaja, Ljudmila Evgenevna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från slaviska och baltiska språk
  Finns som: Bok
 2. Metro 2035

  Av: Gluchovskij, Dmitrij Alekseevič
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från slaviska och baltiska språk
  Finns som: Bok
 3. Future

  Av: Gluchovskij, Dmitrij Alekseevič
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från slaviska och baltiska språk
  Finns som: Bok
 4. Jelena

  Undertitel: Elena / manus: Oleg Neguine, Andrej Zvjagintsev ; producenter: Alexandre Rodnianski, Sergej Melkoumov ; regi: Andrej Zvjagintsev
  Språk:
  Ryska Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Slavisk och baltisk skönlitteratur
  Finns som: DVD

den 30 augusti 2018