Månadens språk- Somaliska

I mars har vi fokus somaliska.

Under året 2018 kommer biblioteken i Tierps kommun att lyfta fram olika språk i Månadens språk. Vi kommer att tipsa extra mycket om språket som är i fokus just den månaden.  I mars är det somaliska i fokus.

Somaliska är ett kushitiskt språk som talas i Somalia, sydöstra Etiopien, Djibouti, nordöstra Kenya och Jemen av nära 15 miljoner (NE.se). Somaliska har en mycket rik muntlig litteratur och fick inte förrän 1972 ett officiellt alfabet. I Sverige bor det över 60 000 personer med somalisk bakgrund. I Tierp finns det två somaliska föreningar. IOGT-NTO Midnimo Kulturförening och Somalisk kulturcenter.

Först vill jag tipsa om två programpunkter som kommer vara på biblioteket i mars månad.

Den första är en sagostund med författaren Abbyan Ali. Hon är barnboksförfattare, poet och illustratör och har skrivit flera böcker om Kugi i serien "Kugi älskar böcker". Böckerna handlar om Kugi, hans bror Guli och deras mamma som bor i Sverige. I böckerna är de på semester i Kenya och skildrar deras äventyr. Författaren läser och berättar om ”Kugi älskar att fiska” på svenska och somaliska. Familjelördag 10 mars på biblioteket i Tierp kl 10.30-11.30.

I den andra programpunkten kommer Seynab Haji från Studiefrämjande att samtala med Abdirahman Hashi, somalisk-svensk författare, en av grundare till Somaliland författar förening i Sverige (Somaliland writers association in Sweden). Han har examinerat i biomedicin och har intresse för språk. Han har skrivit en bok om svensk grammatik på somaliska.  Författarbesök: Abdirahman Hashi – att bevara språket, Tierps bibliotek torsdag 15 mars kl 17.30–18.45.

Nästa tips handlar om böcker som finns på både svenska och ett annat språk. Det första jag tänkte tipsa om är böcker med parallelltext. Det betyder att det finns två texter parallellt i boken på två olika språk. Det vanligaste är att språken är svenska eller engelska kombinerat med t ex arabiska eller somaliska. Nästan alltid är dessa bilderböcker. En ny bok som precis kommit med parallelltext är en bilderbok om Vasaskeppet.

Vi har även böcker där samma bok finns på olika språk. T ex den lättlästa ungdomsboken om Amina. Den finns på svenska, engelsk, somaliska och arabiska.

Sista tipset blir en tidning för barn på somaliska. Carruurteenna – våra barn. Finns att låna på biblioteket.

Alla tips går att reservera här på biblinord. Logga in med kortnummer eller personnummer och din pinkod. Har du ingen pinkod, kontakta ditt bibliotek så hjälper vi gärna till.

Vill du veta mer om böcker på flera olika språk tveka inte att fråga på ditt bibliotek.

den 27 februari 2018