Månadens språk- Spanska

Vi tipsar

Under året 2018 kommer biblioteken i Tierps kommun att lyfta fram olika språk i Månadens språk. Vi kommer att tipsa extra mycket om språket som är i fokus just den månaden.  Först ut i januari är spanska!

Spanska pratas som modersmål av 386 miljoner varav 90 % i Syd- och Nordamerika. Det är officiellt språk i över 20 länder men talas även av 15 % av USA:s befolkning och det finns tvåspråkiga invånare i t.ex. Marocko och Filippinerna som talar spanska. Detta och mycket mer om spanska språket kan du läsa i uppslagsverket NE. Du kommer åt NE på ditt bibliotek i Tierps kommun genom att gå in på NE.se på en av bibliotekets datorer. Passa på att skapa ett konto så kommer du åt NE hemifrån.

I vintermörkret är det också mysigt att slå sig ner framför en bra film. Alla bibliotek i Tierps kommun har gratis utlåning av film för både barn och vuxna.

 Lånetiden är 1 vecka. Nu när vi har fokus spanska tipsar vi gärna om att vi har flera filmer med spansk tal och svensk text. T.ex. den spanske regissören Pedro Almodóvars nya film JulietaFilmen är löst byggd på noveller ur författaren Alice Munros novellsamling ” På fri fot”. Alice som vann nobelpriset 2013 med motiveringen ”Den samtida novellkonstens mästare”.
Då kan vi även passa på att tipsa om årets nobelpristagare i litteratur Kazuo Ishiguro. Flera av hans böcker har nu kommit i nytryck till biblioteket, t.ex. ”Återstoden av dagen” och ”Begravd jätte”. Och apropå nobelpristagare och spanska språket vann Mario Vargas Llosa från Peru nobelpriset 2010. Hans bok ”Bockfesten” anses vara en av hans främsta verk. 

Alla dessa nobelpristagare och fler kan du läsa om på Alex författarlexikon. Du kan använda en dator på biblioteket eller logga in hemifrån med ditt lånekort. Alex

Nu kommer även ett barnbokstips. Isol är ett pseudonym för den argentinska allkonstnären Marisol Misenta. Hon skriver och tecknar barnböcker men är även känd i sitt hemland för att vara sångerska och kompositör. Hon fick Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA-priset 2013. 
Hennes bok "Nocturne-recept på drömmar, varierade och lättlagade (tar endast fem minuter)" är en  lägga sig....

Om du nu efter alla dessa tips blivit sugen på att lära dig lite spanska eller fräscha upp skolkunskaperna har vi spanskakurser för utlån. Både för nybörjare och fortsättare. På biblioteket kan du låna ett paket med en textbok och skivor. Du kan även låna kursen som en e-bok. Du kan läsa mer om att låna e-böcker under fliken e-biblioteket/e-böcker eller gå in på tierp.elib.se

Glöm inte att alla tips som nämnts ovan kan du själv reservera på hemsidan. Du behöver ett lånekort och en pinkod. Din pinkod är 4 siffror. Har du inte en pinkod eller glömt vad du har kan du kontakta biblioteket så hjälper vi till.

Det var alla tips för denna gången! 

Adios!

den 14 december 2017