Månadens språk- tyska
I december är det fokus tyska.
Tyska talas i Tyskland men också i Österrike och stora delar av Schweiz. Skriftspråket är gemensamt för alla tysktalande, men talspråken skiljer sig åt avsevärt. Dialekterna i norra Tyskland anses som ett eget språk, lågtyska eller plattyska. Lågtyska liknar svenska mer än vad vanlig tyska, högtyska, gör. Till exempel heter ’tid’ tied och ’äta’ eten på lågtyska, men på högtyska heter de Zeit och essen.
De talade dialekterna i Schweiz, schwyzerdütsch, skiljer sig också kraftigt från den vanliga tyskan.
Detta och mer om det tyska språket kan du läsa på NE.se. Skapa ett konto och logga in så kan du läsa hemifrån.
I filmen får vi följa hans väg och hans tankar om det som händer i Europa under andra världskriget.
Vill man läsa mer kan man läsa biografin Stefan "Zweig vid världens ände: [biografi om en exil]" av George Prochnik.
Nästa tips tror man kanske inte ska handla om tyska då den heter ” Den lilla bistron i Bretagne” av Nina George. Men den handlar om en tysk hemmafru som efter ett självmordsförsök vaknar upp på sjukhuset och bestämmer sig för att bege sig till Bretagne, trots att hon knappt kan ett ord franska. Feelgood när den är som bäst.
Gillar man den finns även "Den lilla bokhandeln i Paris".
Ett tips från Schweiz kommer här: "Livet är bra" av Alex Capus. Max och Tina bor i en schweizisk stad och har gjort allt tillsammans. Men nu har Tina blivit erbjuden en gästprofessur i Sorbonne och hon bestämmer sig för att bo växelvis i Paris.
Har du nu blivit intresserad av det tyska språket finns det språkkurser att låna på biblioteket. De innehåller både skiva och text. "Tysk språkkurs".
Glöm inte att du kan reservera alla tipsen direkt på hemsidan. Du behöver bara logga in med personnummer eller lånekortsnummer och pinkod. Har du ingen pinkod kontakta ditt bibliotek.