Möt Daniel Sjölin
Daniel Sjölin lämnar Babel för att satsa på sitt eget författarskap. Fredag den 27 januari besöker han Författarfredag på Stadsbiblioteket i Uppsala.
För sin roll i Babel tilldelades han 2008 Örjan Lindbergerpriset för att ha gjort "den goda litteraturen tillgänglig för en bred publik". Han har även varit litteraturkritiker för bland annat Svenska Dagbladet och BLM, samt redaktör för tidskriften Lyrikvännen.
Språkets makt
En röd tråd i Daniel Sjölins böcker är språkets makt över människans minne, tankar och känslor. Han utforskar den traditionella romanformens grunder och prövar människans olika sätt att se verkligheten, där språket är de ögon vi uppfattar världen med.
Hösten 2002 debuterade Daniel Sjölin med romanen Oron bror, som handlar om en pojke som bara är drygt ett år när han lär sig tala. Historien är berättad utifrån barnets eget perspektiv. För romanen tilldelades han Borås Tidnings debutantpris 2003.
I Personliga pronomen som kom 2004 berättas det om en medelklassfamilj. Författaren visar hur språket får oss att distansera oss från varandra när yta och djup byter plats. För denna belönades han 2006 av Svenska PEN-klubbens Berns-pris.
Sjölin nominerades till Augustpriset 2007 för Världens sista roman. Där det återigen är språket som står i fokus. Finns det något bortom det talade ordet? Romanen avslutas i bitter förtvivlan över människans oförmåga att med språkets hjälp nå ens en centimeter utanför sig själv. Mitt i allt står förstås författaren, som genom sitt yrke förstör kärleken genom att med språkets hjälp professionalisera känslorna.
Daniel Sjölin skriver på Babels blogg att: Alla partiledare borde läsa Kafkas Slottet ”Burlesk humor för ångestridna som aldrig kommer fram dit de inbjudits”
Text: Mimi Forssblad Bild: Cato Lein