Möt Doris Dahlin

Med boken Skammens boning blev Doris Dahlin ett bekant namn för många svenskar.

Doris Dahlin. Foto: Niklas Palmklint
Doris Dahlin (född 1952) bor i Stockholm, men föddes i Härnösand. I många år arbetade Doris Dahlin med människors utveckling inom näringsliv och offentlig förvaltning. Hon är dessutom utbildad bibliotekarie och har även arbetat med det.

Författaren Doris Dahlin

De allra flesta förknippar förmodligen henne med författaren Doris Dahlin. Hon var den som 2007 gav skammen ett ansikte med sin uppmärksammade bok Skammens boning.

Sin litterära debut gjorde hon redan som 19-åring med Ockupationsleken (1971). 2006 medverkade Doris Dahlin i antologin Tala om klass med bidraget "There must be better songs to sing”. En antologi med femton kvinnor som alla skriver om sina klassresor från arbetar- till medelklass och som sträcker sig över perioden 1931 till 2006.

Den egna klassresan

Klassresa är ett ämne som ligger Doris Dahlin nära. Det var också detta som fick henne att skriva den hyllade boken Skammens boning. Boken, som är självbiografisk, handlar om hennes egen uppväxt i Härnösand. Familjen var fattig och levde i ett hus med utedass. Hon var ensambarnet som växte upp med en pappa med alkoholproblem. Och med en mamma som tyckte att allt var hennes fel. En skamkänsla som Doris själv ärvde.

46 år gamla satte hon äntligen ord på denna känsla. Hon kunde erkänna faderns alkoholism. Hennes klassresa tog sin början. Doris Dahlin tog en fil kand i Umeå och utbildade sig sedan till bibliotekarie i Borås. Sedan har livet rullat på och hon har haft stora framgångar inom sitt yrkesliv och som författare.

Skrivandet

Efter den stora framgången med Skammens boning kom romanen Vi vet nog vem du är (2008). I år kom Till mamma på mors dag (2011). En kvinnoskildring och åter en bok med tema klassresa. Denna gång får läsaren följa Reseda som har lyckats att ta sig från städerskans dotter till läkarens hustru. Men när hennes mamma dör kommer det forna ikapp. En stark berättelse om minnen, svek, vrede och kärlek.

För Doris Dahlin är arbetsmoral viktigt. Ett citat av Stephen King  "Bara amatörer väntar på inspiration. Vi andra försöker se till att jobbet blir gjort." inspirerar henne till arbete och skrivande. Hon sitter gärna tillsammans med andra när hon skriver. Och hon skriver på olika ställen och tillsammans med olika personer, sonen eller någon kompis.


Läs mer om Doris Dahlin:

 

Text: Carin Carlsson
Bild: Niklas Palmklint

 


 

 1. Tala om klass

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Sociala klasser
  Finns som: Bok
 2. Skammens boning

  Av: Dahlin, Doris
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Vi vet nog vem du är

  Av: Dahlin, Doris
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 12 november 2011