Möt Jens Lapidus

Med sin genre "Stockholm noir" har advokaten och författaren Jens Lapidus stora framgångar.

Jens Lapidus
Jens Lapidus (född 1974) kallar sin genre "Stockholm noir" och i debutboken Snabba cash anslår han en berättarstil inspirerad av amerikanska författare som James Ellroy och Dennis Lehane.

Lapidus fick inspiration till romanen när han satt ting på Sollentuna tingsrätt. Plötsligt öppnade sig den kriminella världen på vid gavel för honom.

Stureplansstekare och langare

Boken kretsar kring tre kokainlangande huvudpersoner, JW, Jorge och Mrado, vars olika liv korsar varandra under en period i jakten på snabba pengar. JW är en Stureplansstekare som vill upp, Jorge är en latino som befinner sig på rymmen och Mrado är en jugoslavisk maffioso.

Romanen beskrivs som en hårdkokt berättelse om Stockholms undre värld. Det är samtidigt en brett upplagd samtidsskildring där ett flertal olika miljöer förekommer; salongerna på "öfre" Östermalm, bordellerna med östeuropeiska flickor i de fattiga förorterna, kriminella nätverk och glassiga överklassfester.

Jens Lapidus förklarar att han varit noggrann med att ge en social förklaring till varje individs beteende utan att ge några pekpinnar. Var och en lever sina liv utifrån vad de har förutsättningar för. Stilen är avskalad och nästan lite dokumentär.

Snabba cash hade fram till början av år 2010 sålts i drygt 600 000 exemplar. I januari 2010 hade Snabba Cash, en filmatisering baserad på boken och regisserad av Daniél Espinosa med bland annat Joel Kinnaman i en av huvudrollerna, premiär.

Fortsatt succé

Omslagsbild till Livet deluxe
Uppföljaren till debutromanen, Aldrig fucka upp, utkom i maj 2008. Även denna roman utspelar sig i en kriminell Stockholmsmiljö. Lapidus själv har i en intervju sagt att denna berättelse är mycket mörkare än Snabba cash.

2009 kom serieromanen Gängkrig 145, vilken Lapidus skapade i samarbete med tecknaren Peter Bergting.

I juni 2011 utkom Lapidus tredje bok i "Stockholm noir"-serien, Livet deluxe. JW har snart suttit av sitt straff, men polisen misstänker att han varit sysselsatt med kriminell verksamhet under fängelsevistelsen. Jorge har tröttnat på sitt nya hederliga liv och vill göra verklighet av drömmarna om det ljuva livet.

Lapidus böcker är sålda för översättning till 26 länder. Han är även Hasse Aros bisittare i programmet Efterlyst i TV3 där han efterträdde Tommy Lindström.

Lapidus utsågs 2008 av modemagasinet King till Sveriges bästa klädde man.

 

Text: Mimi Forssblad Bild: Mattias Edvall

 1. Snabba cash

  Undertitel: hatet, drivet, jakten
  Av: Lapidus, Jens
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Aldrig fucka upp

  Undertitel: [Stockholm noir]
  Av: Lapidus, Jens
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Gängkrig 145

  Undertitel: Stockholm noir
  Av: Lapidus, Jens
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 4. Livet deluxe

  Undertitel: [Stockholm noir]
  Av: Lapidus, Jens
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Mimi Forssblad den 6 februari 2012