Möt Johan Theorin

Johan Theorin har en förmåga att skriva kusliga berättelser som griper tag i sin läsare.

Författaren Johan Theorin.
Författaren och journalisten Johan Theorin föddes 1963 i Göteborg, men växte upp i Nora i Bergslagen. Sina somrar har han alltid tillbringat i Föra socken på norra Öland.

2007 utkom hans debutroman Skumtimmen, följd av Nattfåk (2008), Blodläge (2010) och Sankta Psyko (2011). Romanerna utspelar sig främst på Öland och kommer att filmatiseras.

För Nattfåk har Johan Theorin belönats med Glasnyckeln 2009, Svenska Deckarakademins pris 2008 och CWA International Dagger 2010.

Refuserad i tjugo år

Johan Theorin har skrivit länge och fått bland annat en del noveller publicerade. Hans romaner har däremot refuserats under tjugo år och han var därför förvånad över den väldiga framgång som Skumtimmen fick. Innan romanen ens var utgiven var den såld till nio länder och förhandlingar pågick om filmrättigheterna.

Titeln syftar på den stund i skymningen då människor på Öland berättar kusliga historier för varandra och det vilar en suggestiv stämning över boken. Huvudpersonen Julias lille son Jens försvann i början av 1970-talet och hon lever mer än tjugo år senare fortfarande i ovisshet. Hennes gamle far Gerlof tror sig ha ny information om försvinnandet och tillsammans söker de efter en förklaring på en gåta med djupa historiska rötter. Theorin väver elegant samman de olika tidsplanen och han förenar spänning med vemod, skildrar människor och miljöer med en osentimental inlevelse och med ett målande språk.

Övernaturliga ting

Nattfåk utspelar sig på vintern. ”Fåken” är den fruktade snöstorm som ibland hemsöker ön och som genom tiderna skördat många offer. Katrine och Joakim flyttar från Stockholm till Öland in i en fyrmästargård där det enligt sägnerna spökar. Katrine dör i något som verkar vara en drunkningsolycka och Joakim lämnas ensam kvar med deras två små barn.

Han börjar i sin bottenlösa sorg uppleva övernaturliga ting. Men här finns också en handfast kriminalintrig och den förste som misstänker att Katrines död inte är en olycka är gamla Gerlof från Skumtimmen. Han berättar för sin unga släkting Tilda, som i egenskap av polis utreder inte bara mordet utan också en serie inbrott begångna av satanistiska vandaler. Den dramatiska finalen utspelas under en extra våldsam snöstorm eller ”fåk” och även här finns sorg, men också en omsorgsfull skildring av både människor och natur. 

Gåtfull historia 

I romanen Blodläge möter vi återigen den 83-årige skepparen Gerlof Davidsson som flyttat tillbaka till sin lilla stuga för att se flyttfåglarna anlända och njuta av vårsolen, kanske för sista gången. Friden störs dock när han återfinner sin döda fru Ellas dagböcker. Gerlof får mer att fundera över när en förvirrad gammal man från fastlandet dyker upp på hans tomt och påstår att han är jagad innan han ger sig av mot det gamla stenbrottet.

Gerlof dras in i en gåtfull historia där gamla synder verkar straffas av en okänd hämnare. Genom kalkstenen vid den öländska kusten löper blodläget - ett mörkrött stråk som förr sades vara förstenat blod från en strid mellan trollen inne i berget och älvorna på alvaret. Ovanför klippkanten vid det övergivna stenbrottet i byn Stenvik står nybyggda lyxvillor sida vid sida med stenhuggarnas små baracker. Grannsämjan är inte den bästa, utan svartsjuka och misstänksamhet börjar gro bakom husväggarna.

En annorlunda förskola

I Sankta Psyko byter Johan Theorin tillfälligt miljö från ett vindpinat alvar till en mellanstor stad någonstans på västkusten. Dit anländer Jan Hauger för att söka tjänst som förskolepedagog.

Förskolan Gläntan är inte riktigt som andra förskolor. Den ligger på andra sidan muren till Sankta Patricia – med öknamnet Sankta Psyko – ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar vårdas. Gläntan är Sankta Patricias egen förskola där patienternas barn vistas för att under noggrann övervakning få träffa sina föräldrar.

En av Jans uppgifter blir att eskortera barnen genom de underjordiska gångarna som förbinder förskolan med besöksrummet på kliniken. Jan lever med mörka hemligheter. Han har inte avslöjat för någon vad som egentligen hände nio år tidigare när lille William försvann från den förskola där Jan arbetade. Han har inte heller berättat varför han var så angelägen om att få tjänsten på Sankta Patricia. Vem är det Jan nästan besatt väntar på? Med Sankta Psyko har Johan Theorin åstadkommit en psykologisk rysare i toppklass.

 

Text: Mimi Forssblad Bild: Nicke Johansson

 1. Skumtimmen

  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Nattfåk

  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Blodläge

  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Mimi Forssblad den 1 december 2011