Möt Mats Jonsson

Mats Jonsson är en av våra framgångsrika serietecknare. Han anses även vara företrädare för den självbiografiska serien i Sverige.

Mats Jonsson
Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen utanför Kramfors. Han bor numera i Stockholm och anses vara en av genren självbiografiska seriers företrädare i Sverige. Han lär ha sagt att han vill skildra hela sitt liv och sina tillkortakommanden i serieform.

Fanzin på 80-talet

Mats Jonsson började göra serier i fanzinkretsar på 1980-talet och blev sedermera publicerad i tidningar som Galago och Ordfront Magasin.

Vid sidan av serietecknandet jobbar han som redaktör och ansvarig utgivare för Galago.

Han har tidigare varit redaktör för MegaPyton tillsammans med serietecknaren Simon Gärdenfors.

Naiv stil

Genom åren har Mats Jonssons barnsligt spretiga teckningar utvecklats till en medvetet naiv stil med en effektiv berättarteknik.

Han vann Urhunden 2006 för Pojken i skogen som utsågs till 2005 års bästa originalsvenska seriealbum. Hey Princess har getts ut i en engelsk översättning på den amerikanska marknaden, detta som en del av lanseringen Swedish Invasion 2010, ett samarbete mellan svenska Galago och amerikanska Top Shelf Productions.

Förutom egna albumen Unga norrlänningar (1998), Hey Princess (2002), Pojken i skogen (2005) och I detta satans rum (2008) har han medverkat i bland annat Bang, Rocky, Galago och Nöjesguiden.

Hans senaste bok heter Mats kamp och utkom september 2011.

 

Läs mer:

 

Tet: Mimi Forssblad Bild: Idha Lindhag

 

 1. Pojken i skogen

  Undertitel: [en serieroman]
  Av: Jonsson, Mats
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 2. Mats kamp

  Undertitel: [serieroman]
  Av: Jonsson, Mats
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Mimi Forssblad den 6 mars 2012