Möt Peter Pohl

Peter Pohl började som naturvetare men blev en av våra stora ungdomsförfattare.

Peter Pohl
Peter Pohl föddes 1940 i Hamburg, mitt under andra världskriget. Hans pappa dog under kriget och vid krigets slut flyttade han och mamman, som var svenska, till Sverige. Han var då fyra år. 

Matematikern och fysikern

Peter Pohl är en författare som berör sina läsare. Inte minst med sina engagerande ungdomsböcker. Att han skulle bli en av våra stora ungdomsförfattare var kanske inte en självklarhet från början. Han började nämligen sin bana med matematik och fysik.

Efter studenten på Södra Latin och lumpen började Peter Pohl att studera matematik och fysik vid universitetet. Därefter hamnade han på Försvarets Forskningsanstalt, först som forskningsassistent och senare som forskningsingenjör. Han började sedan att undervisa och forska vid Tekniska högskolan och där doktorerade han 1975 i numerisk analys.

Behov av att skriva

Intresset för att skriva har alltid funnits hos Peter Pohl. Tidigt, redan som sexåring, ville han berätta och minnas och därför började han att skriva. Han hade en dröm om att bli författare, men när han blev äldre tyckte han inte att han var tillräckligt bra.

Men skrivandet lossnade. 1983 gick han på Ordfronts författarverkstad och 1985 debuterade han som författare med boken Janne min vän. Boken fick stor uppmärksamhet och han tilldelades såväl Litteraturfrämjandets debutantpris och Nils Holgersson-plaketten.

Allvarsamma ämnen

Peter Pohls böcker tar ofta upp viktiga och allvarliga ämnen. Ofta handlar det om utsatta barn, som till exempel i Vi kallar honom Anna. Den handlar om Anders som mobbas ihjäl. I Jag saknar dig, jag saknar dig, som  är en verklighetsbaserad bok, berättas historien om en tvilling som mister sin tvillingsyster i en bilolycka. Boken har filmats och hade premiär i augusti 2011.

Boken Dig blir det aldrig något av handlar om en flickas otrygga barndom. Hon växer upp på en enslig gård med en ilsken mamma och en våldsam bror. Hennes kontakt med omvärlden är egentligen endast den stränga mormorn.

I Peter Pohls senaste bok I en vän som heter Mia (2011) möter läsaren elvaåriga Lina som skyddar sin alkoholiserade mamma. Hon får en vän i Mia, som visar sig ha liknande situation som Lina.

Priser och utmärkelser

Peter Pohl har fått flera litterära priser för sina böcker.

 • Deutscher Jugendliteraturpreis (Jugendbuch) 1995
 • Augustpriset - barn- och ungdomsbok 1992
 • Deutscher Jugendliteraturpreis (Jugendbuch) 1990
 • Expressens Heffaklump 1989
 • Nils Holgersson-plaketten 1986

 

 


 

 1. Malins kung Gurra

  Av: Pohl, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1991
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 2. En vän som heter Mia

  Av: Pohl, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 3. Vi kallar honom Anna

  Av: Pohl, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1987
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Janne, min vän

  Av: Pohl, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1987
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 15 november 2011