Möte med Engelsforstrilogins skapare

Nittonåriga Alexander och Viktoria träffade författarna bakom Engelsforstrilogin, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, när de besökte Uppsala. Läs Alexanders och Viktorias berättelser från mötet.

Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren är författarna bakom den svenska fantasysuccén Engelsforstrilogin. I slutet av november besökte de Stadsbiblioteket i Uppsala, i samband med att trilogins tredje och sista bok, Nyckeln, släpptes.

Alexander D. Letics och Viktoria Levine. Foto: Charlotte Tiderman
På plats för att träffa författarna var nittonåriga Alexander Letics och Viktoria Levine – båda flitiga Engelsforsläsare. Här nedan berättar de om sina upplevelser från det spänannde mötet.

Inspiration från tv-serier

Engelsforstrilogin utspelar sig i det påhittade samhället Engelsfors i Bergslagen. Författarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren blev inspirerade av tv-serierna Twin Peaks, Supernatural och Buffy och vampyrerna.

Första boken, Cirkeln, gavs ut 2011 och uppföljaren Eld kom 2012. Nu är cirkeln sluten i och med den att sista boken i trilogin, Nyckeln, har släppts.

Alexander berättar

Omslagsbild till boken Nyckeln.
Alexander Letic, 19 år, är ett stort fan av Mats Strandberg och av Engelsforstrilogin. Här berättar Alexander om hur det var att träffa Mats Strandberg och Sara Bergman Elfgren, dels förväntningarna innan och vad han tyckte efteråt.

Har länge gillat Strandberg

Jag har sedan flera år tillbaka varit ett stort fan av Mats Strandbergs böcker, framförallt chiclitfavoriten Jaktsäsong (2006).

När jag fick veta att han skulle ge ut en bok som handlade om häxor blev jag både förvånad och förväntansfull, eftersom jag visste sedan tidigare att Mats var ett fan av Joss Whedons tv-serier precis som jag. Jag var dock lite orolig över hur resultatet skulle bli, då Mats inte har skrivit böcker inom den genren tidigare, men köpte trots allt boken så fort den landat i bokhandeln.

Att säga att jag blev glatt överraskad av Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens bok Cirkeln är minst sagt en underdrift. Jag kunde inte sluta läsa. Ibland bläddrade jag nästan sidor i förväg eftersom jag så gärna ville veta vad som skulle hända härnäst. Jag plöjde igenom uppföljaren Eld minst lika snabbt.

I extas över mötet

Omslagsbild till boken Eld.
När jag fick veta att de båda författarna skulle komma till Stadsbiblioteket i Uppsala för att prata om den sista boken Nyckeln, och svara på läsarnas frågor om hela Engelsforstriologin, blev jag i extas. Samtidigt var jag lite rädd att förtrollningen skulle brytas om jag skulle få höra Mats och Sara berätta om hantverket bakom böckerna. Lite som när en trollkonstnär avslöjar sina tricks för publiken, och man i efterhand inser att man inte alls ville veta sanningen.

Tvärtom blev jag ännu mer förtrollad. Mats och Sara berättade bland annat om hur de tänkt kring karaktärsutvecklingen och varifrån de hämtat sin inspiration. De förklarade även hur skapandeprocessen såg ut, vilket var intressant eftersom de faktiskt är två författare som hela tiden måste enas för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.

Det var roligt att få en inblick i hur de har lyckats sätta ihop en triologi på dryga tvåtusen sidor, och ännu roligare att få sina frågor besvarade av författarna själva. När jag lämnade biblioteket hade jag ett signerat exemplar av Nyckeln, den sista delen av triologin, i väskan.

Viktoria berättar

Viktoria Levine, 19 år, har varit helt uppslukad av Engelsforstrilogins två första böcker. Här berättar hon om mötet med trilogins författare och vad hon skulle göra efter att hon hade träffat dem.

Omslagsbild till boken Cirkeln.
Böckerna blev verkliga

När jag var uppslukad av Cirkeln och Eld, då jag bläddrade sida för sida, uppstod det en övertygelse om att allt jag läst var hundra procent verkligt. Trots att böckerna klassas som fantasy. Jag föreställde mig att magi utövades, episka strider mellan häxor och demoner hade ägt rum men att allmänheten var fullständigt ovetandes. Därför blev det lite av en "reality check" när jag fick höra att författarna skulle komma till Uppsala för att berätta om den sista delen av trilogin, Nyckeln.

Med höga förväntningar slog vi oss ner strax innan dörrarna in till Kerstin Ekmansalen stängdes. Och när de satt där, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, kändes det lite som att vi fick se in bakom kulisserna. Som en tidslinje berättade de om hur de hade träffats, hur de blev vänner och till sist hur vänskapen blev till ett kreativt samarbete.

"Båda var otoligt jordnära"

Författarduon nämnde att de fått mycket inspiration från deras favorit tv-serie, den kritikerrosade Buffy och vampyrerna. Lite halvt malligt kollade Alexander och jag på varandra när det tas upp, för det visste vi redan och vi delar samma åsikt som författarna. I slutet av författarmötet fick vi i publiken ställa frågor, som de gladeligen ville svara på.

Det var minst sagt intressant att få träffa skaparna bakom succétrilogin. Något som förhöjde upplevelsen var det faktum att båda var otroligt jordnära. De verkade inte ha tröttnat på samarbetet, de var stolta över sina verk och de var angelägna om att svara på fansens frågor. Det enda som återstod efter mötet var att än en gång bli uppslukad och förebereda mig på ännu en verklighetsflykt.

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Foto: Magnus Liam Karlsson
Hjärnorna bakom succétrilogin

Sara Bergmark Elfgren föddes 1980. Hon är manusförfattare och har arbetat med både film och tv. Mats Strandberg föddes 1976 och gjorde författardebut 2006 med boken Jaktsäsong. Han har även skrivit romanerna Bekantas bekanta och Halva liv.

Förutom Engelsforstrilogin har författarna även skapat seriealbumet Berättelser från Engelsfors tillsammans med tecknarna Kim W Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam.

 

Källa, mer läsning och lyssning:

 

Text: Alexander Letic, Viktoria Levine och Anna Theorell
Bilder: Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. (Foto: Magnus Liam Karlsson); Alexander D. Letics och Viktoria Levine. (Foto: Charlotte Tiderman); Omslagsbilder

 

 1. Nyckeln

  Av: Strandberg, Mats
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 2 december 2013