Magnus Nordins bästa skrivtips

Magnus Nordin är en av våra mest populära författare. Han skriver riktigt läskiga böcker som får blodet att frysa till en stund. Hur jobbar han som författare? Vad är hans bästa tips till den som vill skriva? Läs Lisa Erikssons intervju med Magnus.

Forntid och kalla kårar

Författaren Magnus Nordin.
Magnus Nordin debuterade som författare år 2000 med boken Gudarnas ring. En berättelse som utspelar sig på Gotland, där två barn tillbringar sommaren. En hyresgäst försvinner. Kan försvinnandet ha att göra med den omtalade Gudarnas ring och legenden om vikingahövdingen?

Intresset för den fornnordisk historia går igen även i hans andra bok Det fjärde offret (2001).

De böcker Magnus skriver är spännande, ibland rent av rysare med övernaturliga inslag som ger kalla kårar. Huset vid vägens slut (2004) är en riktigt läskig spökhistoria. En annan bok är Skuggvarelser (2002), som handlar om Daniel som bor på Gotland med sin alkoholiserade pappa. In i det ödehus, som alla pratar om, flyttar en mystisk familj. Gillar du denna bok finns två till delar Blodets röst (2010) och Skuggvandrare (2011).

Magnus skriver även thrillers, som till exempel boken Prinsessan och mördaren (2003). Den handlar om Nina, eller Prinsessan som hennes pappa kallar henne. Familjen har precis flyttat till ett nytt ställe. Varför flyttar familjen hela tiden? Vad är det för hemlighet pappan döljer? Vem är han egentligen?

Boken Förföljaren (2005) handlar om Malin som just är förföljd. Hon vet inte av vem, men förföljaren vet allt om henne.

Magnus Nordin fick 2003 litteraturpriset Spårhunden. Boken Huset vid vägens slut kom tvåa i Bokjuryn och Prinsessan och mördaren nominerades till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok.

Tips till blivande författare

Varför blev Magnus Nordin författare? Hur får han idéer? Har han några bra tips till den som vill skriva böcker? Lisa Eriksson, som jobbar på Länsbiblioteket, gjorde en webbintervju med Magnus.

Vem är Magnus? 
Jag är 49 år, född och uppvuxen i Stockholm med omnejd. Rockbasist på fritiden, lärare och författare till yrket. Älskar att skapa saker, och gärna ihop med andra, såväl låtar som berättelser.

Hur kom du på att du ville bli författare?
Det började med att jag lärde mig läsa Tintin och fortsatte med att jag skrev och tecknade mina egna berättelser. I tjugoårsåldern skrev jag ett par skräcknoveller som publicerades i ett par veckotidningar. Självförtroendet växte av denna framgång (jag fick hyggligt betalat också!) och fröet till att skriva en läskig ungdomsroman såddes. 

Varifrån får du idéerna till dina böcker?
Jag inspireras av bra läs- och filmupplevelser. TV-dokumentärer och böcker om verkliga mördare. Spännande platser som mörka ödehus och gamla skolbyggnader har gett upphov till fem romaner!

Hur ser vägen från idé till färdig bok ut för dig?
Dyker det upp en spännande idé sätter jag mig ner och skriver från början till slut. Det är viktigt att jag får till de första raderna. Känns tonen och stilen rätt kör jag på.

Jag brukar köra ett litet synopsis för att sammanfatta storyn men låter aldrig det styra den kreativa processen. Jag tror på att en bra historia skriver sig själv.

Vad är roligast med att vara författare? Vad är svårast?
Roligast är när man sätter sig och skriver första versionen och idéerna flödar över skärmen. Omskrivningar kan vara både lustfyllda och ytterst plågsamma, beroende på om det flyter på eller går trögt.

Jag brottas ständigt med mitt självförtroende. Hela tiden ställer jag mig frågan om det här är tillräckligt bra tills jag inser att åtminstone inte jag kan göra det bättre, då får väl storyn anses klar.

Har du några bra tips till den som vill bli författare?
Funderar du på att skriva en deckare läs många och olika slags deckare. Lär dig hur proffsen gör helt enkelt. Hur bygger man en spännande intrig? Hur skapar man intressanta karaktärer som läsaren kan känna för? Hur får man till ett bra slut? En bra inledning? Ett språk som flyter men aldrig blir platt och tråkigt? Det måste man ha koll på som författare.

Sen är det bara att öva, det vill säga skriva, skriva, skriva. Det tar tid innan man hittar sin stil. Var aldrig nöjd och ge aldrig upp!

 

Läs mer om Magnus:

 

Bild: Magnus Nordin (foto: Stefan Tell)

  1. Rysare om natten

    Undertitel: tio berättelser
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2002
    Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
    Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Lisa Eriksson den 6 februari 2013