Maj-juni 2023

På bilden står det Skolbiblioteket Nyheter och information som en rubrik

Sommarlovsläsning
Forskning visar att många barn tappar i läsförmåga under sommarlovet. Uppmuntra därför gärna dina elever att läsa under sommaren. Här kommer några tips på vad du kan göra:

 • Högläs ett kort avsnitt ur olika böcker vid flera tillfällen de sista skolveckorna. Ställ upp böckerna i klassrummet och låt de elever som vill låna med sig böckerna hem under lovet
 • Förbered eleverna genom att undervisa i lässtrategier
 • Engagera föräldrarna i sommarlovsläsningen och sätt upp mål tillsammans med dem och eleverna
 • Gör individuella läslistor med eleverna över vilka böcker/tidningar de önskar läsa/lyssna på
 • Gå till biblioteket och låna böcker med klassen som de kan läsa under sommaren

Stiftelsen Legilexi som arbetar för att alla barn ska lära sig läsa har sammanställt en hjälpguide med fler tips som passar åk 1-6.

De har också ett webbinarium där specialläraren och läscoachen Maria Björsell berättar hur man kan arbeta för att minska sommarlovstappet.

Sommarlovsaktiviteter på biblioteken
Under sommaren kommer folkbiblioteken ha flera aktiviteter för barn och ungdomar som skrivarkurs för ungdomar, bokfika för åldern 6-12 år, läsutmaning och Bamsefirande. Det kommer också göras ett makerspace på Östervåla bibliotek där ungdomar är välkomna att hjälpa till. Jag bifogade affischer om detta i mitt mail. Information finns också på bibliotekens webbplats Biblinord under evenemang. Tipsa gärna era elever.

Skapande skola läsåret 2023/24
Vi har fått besked från Kulturrådet att vi beviljats 400 000 kr i skapande skola-bidrag för läsåret 23/24, jätteroligt. Jag har börjat kontakta berörda lärare och kulturaktörer för planering och bokning av de olika projekten. Nästa läsår har de deltagande klasserna i åk 2, 5 och 8 samt Tärnsjö F-6 och särskolan önskat att få arbeta med drama, green screen, stop motion, musik, bild, spoken word och skrivande. Då vi beviljats mer medel denna omgång än tidigare kommer fler klasser än vanligt få delta. Dessa klasser kommer få författarbesök. Jag kommer kontakta berörda lärare med mer information.

Skolbiblioteksträff
Den 20 april hade jag en träff för de skolbiblioteksansvariga i åk F-6 där vi diskuterade skolbiblioteksverksamheten och tittade på varandras skolbibliotek. Här är protokollet från mötet. 

Återlämning av böcker
Vi har skickat ut listor på de böcker eleverna har på sina skollånekort och på era lärarlån. Hjälps gärna åt att få tillbaka böcker till skol- och folkbibliotek vid terminens slut. Om ni är osäkra på vilket bibliotek boken tillhör titta på sista sidan, där finns en stämpel med bibliotekets namn. Ni kan också skicka böckerna till mig så ser jag till att de hamnar rätt. Jag och min kollega kommer åka ut till alla skolbibliotek under sommaren och återlämna böcker och gå igenom bestånden.

Nya böcker

 1. 9 november

  Av: Hoover, Colleen
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2023
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt till svenska
  Finns som: Bok
 2. Vilda katter!

  Av: Jonsson, Stina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Däggdjur (Mammalia)
  Finns som: Bok
 3. Rolf rensar ogräs

  Av: Fleischer, Rune
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2023
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 4. Fjärilshjärta

  Av: Backe Åstot, Moa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2023
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok