Maj-juni 2022

På bilden står det Skolbiblioteket Nyheter och information som en rubrik

Sommarlovsläsning
Forskning visar att många barn tappar i läsförmåga under sommarlovet. I en studie av lågstadieelever tappade 45 % i avkodningsförmåga och 25 % tappade i läsflyt. Stiftelsen Legilexi som arbetar för att alla barn ska lära sig läsa har sammanställt tio konkreta tips på vad man som lärare kan göra för att få eleverna att läsa på lovet. Ett av tipsen är att högläsa ett kort avsnitt ur olika böcker vid flera tillfällen de sista skolveckorna. Ställ sedan upp böckerna i klassrummet och låt de elever som vill låna med sig böckerna hem under lovet. Ett annat tips är att hjälpa dina elever att skapa individuella läsönskelistor.

Skolor som lyckats undvika lästapp under sommaren har gemensamt att de förberett eleverna för självständig läsning genom att undervisa om olika lässtrategier före lovet. Alla elever har med lärarens hjälp fått tillgång till individanpassade boktips. De har lyckats engagera föräldrarna. Läraren har också satt upp tydliga mål tillsammans med eleverna (och föräldrarna) och följt upp målen direkt efter lovet.

Skapande skola läsåret 2022/23
Vi har fått besked från Kulturrådet att vi beviljats 214 400 kr i skapande skola-bidrag för läsåret 22/23, jätteroligt. Jag har börjat kontakta berörda lärare och kulturaktörer för planering och bokning av de olika projekten. Nästa läsår har de deltagande klasserna önskat att få arbeta med drama, bild, green screen, stop motion, musik, spoken word och skrivande.

Polarbibblo
Polarbibblo är en sajt på meänkieli, samiska språk och svenska som främjar läslust, skaparglädje och språkutveckling. Om ni har någon elev som talar samiska eller meänkieli, tipsa dem gärna. Bilderboken ”Var är Noras pulka?” finns utöver ovanstående språk även inläst på engelska, persiska, tyska, arabiska, turkiska, somaliska, kalé, finska och spanska.

Återlämning av böcker
Vi har skickat ut listor på de böcker eleverna har på sina skollånekort och på era lärarlån. Hjälps gärna åt att få tillbaka böcker till skol- och folkbibliotek vid terminens slut. Om ni är osäkra på vilket bibliotek boken tillhör titta på sista sidan, där finns en stämpel med bibliotekets namn. Ni kan också skicka böckerna till mig så ser jag till att de hamnar rätt.

Nya böcker

 1. Rycket

  Av: Frey-Skøtt, Emma
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Älskade Sigge

  Av: Hallberg, Lin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 3. Körkortet

  Av: Ekensten, Ann-Charlotte
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Portalträdet - del 1

  Av: Falch, Malin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 5. Fakta om ångest

  Av: Bejder Klausen, Frida
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Psykologi
  Finns som: Bok