Millis Sarri är illustratör och bosatt i Bålsta, som ligger i Håbo kommun. Hennes igenkännbara bildspråk kan beskådas i den populära barnboken Super-Charlie, skriven av Camilla Läckberg. Millis är också aktuell med illustrationerna till pixiboken Knöl & bök och kissolyckan som finns ute nu och bilderboken Elaka Fröken Fårskalle som beräknas komma ut våren 2012. Förutom barnboksillustrationer har Millis bland annat illustrerat till tidningen Fitness Magazine.
Detta innehåll har flyttats över från vår gamla webbplats och ser kanske inte perfekt ut. Har du funderingar kring innehållet kan du kontakta biblioteket.
Vem är du, Millis Sarri?
Jag heter Millis och arbetar som illustratör. Jag är mamma till två underbara och framför allt busiga barn och gift med världens bästa man.
Vi bor i ett lite smårörigt hus i vackra Bålsta. Jag är född och uppvuxen i Falun, en äkta dalkulla alltså. Vi har bott i Bålsta i nio år och trivs fantastiskt bra.
Jag har frilansat som illustratör i många år, men Super-Charlie är min första barnbok.
Jag har alltid haft ett ”vanligt” jobb och illustrerat vid sidan om, men nu har jag så många uppdrag att jag kan satsa på det här på heltid. En dröm har gått i uppfyllelse!
Hur fick du uppdraget att illustrera Super-Charlie?
I början av sommaren 2010 damp det ner ett mejl i min inkorg. Det var från någon Camilla som skrev att hon i vanliga fall skrev deckare men att hon nu skrivit en barnbok och undrade om jag ville illustrera den. Hon hade letat sig igenom hundratals illustratörer men blivit kär i just mitt bildspråk.
Camilla Läckberg, tänkte jag, coolt att någon med samma namn också skriver deckare… Sen klickade jag på länken längst ner i mejlet och kom till
den
Camilla Läckbergs blogg. Självklart höll jag på att ramla av stolen. Hurra, min stora chans!
Berätta om hur arbetet med Super-Charlie gick till?
På hösten 2010 började vi så smått att mejla varandra om handlingen och om hur Camilla tänkt sig att figurerna skulle se ut.
Hon ville att karaktärerna i boken skulle vara baserade på hennes familj, så jag fick en drös foton tillsammans med beskrivningar av personerna. Mamman är ju Camilla själv och Pappan är hennes man polisen Martin Melin. Farfar är Martins pappa som är en lite virrig historieprofessor, så det är faktiskt inte bara en stereotyp. När det gäller barnen fick jag mer fria händer, eftersom det bara skulle vara två syskon och Camilla och Martin har två barn var sedan tidigare och Charlie gemensamt.
Jag skissade upp karaktärerna och mejlade Camilla som blev nöjd. Själva Super-Charlie fick jag skissa på en del tills vi hittade den riktiga, men han kom fram till slut!
När manuset var helt klart började jag skissa på miljöer och vi diskuterade bild- och textupplägg. Camilla berättade hur hon föreställt sig miljöerna, men det mesta kommer ur min fantasi.
Jag har gjort bilderna till Super-Charlie i så kallad vektorgrafik. Det innebär att bilden bara består av linjer och kurvor. De är helt gjorda i datorn, men jag skissar oftast för hand först.
Hur gör du när du tolkar författarens text till bild?
När jag får en text läser jag igenom den ett par gånger innan jag börjar skissa. Jag får ganska omgående upp bilden i huvudet när jag läst texten, men det är bra att låta bilderna växa till sig i huvudet först innan de kommer ner på papper.
Innan jag börjar skissa brukar jag ställa en massa frågor till författaren om hur de föreställt sig miljön och karaktärerna. Vad har karaktärerna för kännetecken, personlighet och förmågor? Som illustratör har jag stor frihet i hur bilderna ska se ut, men det är ju ett samarbete där båda måste bli nöjda.
Det gäller att alltid ha skissböcker hemma. Det måste ligga en vid nattduksbordet, eftersom det ofta ploppar ut bra idéer precis innan jag somnar!
Jag illustrerar oftast i datorn efter en blyertsskiss eller också skissar jag direkt till datorn med hjälp av ett digitalt ritbord. Till min kommande pixibok, som heter
Knöl & Bök och kissolyckan, har jag ritat de svarta linjerna med tusch och skannat in, frilagt i lager och till sist färglagt i datorn. Jag gillar båda teknikerna, det beror på vilken stil man vill ha. Jag gillar att prova nya stilar och experimentera med olika tekniker i datorn.
Vilka andra slags illustrationer arbetar du med?
Rita barnböcker är fantastiskt roligt och det vill jag göra jämt! Nästa bok i serien om Super-Charlie kommer i september 2012. Pixiboken har Tina Engström från Bålsta skrivit, och det kommer fler pixiböcker i Knöl & Bök-serien. I mars 2012 kommer boken
Elaka Fröken Fårskalle, som är skriven av Sanna Juhlin.
Förutom barnboksbilder ritar jag till läromedel, tidskrifter, webb, appar och trycksaker - ja, det mesta som behöver roliga, färgglada och fantasirika illustrationer!
Vad inspirerar dig?
Färgerna, formerna och bildspråket i barnböcker tilltalar mig jättemycket och med två bokslukande barn har vi läst många barnböcker. Just detaljer i barnböcker älskar jag och det tror jag att barn gör också. Små saker som gör att barnen vill läsa boken fler gånger och som kan få den vuxne att fnissa till. Underberättelser gillar jag, att det händer saker i bilden som inte står i texten.
Annat som inspirerar mig är mina fantastiska barn (11 och 6 år), som även de älskar att rita och pyssla. Vi har mycket fantasi, älskar humor och har stort utbyte av varandras bilder.
Vilka är dina barnboksfavoriter (förutom Super-Charlie)?
Jag älskar barnböcker och ibland köper jag dem bara till mig! Som till exempel Sven Nordqvists
Var är min syster?
I Tove Janssons
Hur gick det sen?
är genomskärningarna i bilderna helt fantastiska. Jag älskar humorn i Pija Lindenbaums Gittan-böcker.
Jag är också Disneyfantast och det syns nog i mina bilder…