Minnen från sommardagar på Wik

Sara som går sista året på GUC i Uppsala var med på Unga skrivare 2012. Ett läger som inte bara innebar skrivande för henne. Läs Saras tankar och minnen från skrivarlägret på Wik.

Sara Forsman. Foto: Louise Falkman.
Plötsligt stod jag på borggården utanför Wiks slott, i en växande klunga av unga skrivare. När alla kommit fick vi våra rumsnycklar, och lägret var igång.

Från första stund tills det var dags att åka hem fick vi göra kreativa skrivövningar, alltifrån röstövningar för att lära oss läsa våra texter högt, till metoder för diktskrivning.

Vi fick lyssna på författarinnan Katarina Kieris berättelse om hur hon blev författare och hur hon skriver sina böcker, och vi fick själva läsa upp texter och ha samtal runt dem.

Inte bara skrivande

Men för mig var skrivandet bara en del utav lägret, och inte vad jag tänker på mest när jag tänker tillbaka på veckan på Wik. Jag kommer ihåg känslan av samhörighet som fanns på lägret från början till slut. Vi var alla sjutton där för vårt intresse för att skriva och det skapade en gemenskap.

Det var som om lägerveckan var ett avbrott i allt, det kändes som om stressen inte kunde följa med dit. Jag var utan internetuppkoppling större delen av tiden, och enda mottagningen för min mobil fanns i en fårhage en bit bort. Varje eftermiddag satt jag därför bland en skock nyfikna får och berättade för min pojkvän i telefon om hur bra allt var.

Redan efter första dagen bestämde jag mig för att komma tillbaka till Wik efter gymnasiet och gå deras ettåriga skrivutbildning.

Efter fyra fantastiska dagar sa vi hejdå till varandra på borggården vi först möttes på, och vi försvann åt olika håll med de andras nummer på våra mobiler. Jag tror vi alla hade velat stanna längre.

Tillbaka till verkligheten

Tillbaka "i verkligheten" jobbade jag pass som cafébiträde, förberedde mig för mitt sista gymnasieår och allt gick på som vanligt.

Lugnet jag känt på Wik stannade på Wik och stressen kom tillbaka. Men då och då skyndar en lägerdeltagare förbi i vardagsstressen på stan, och skickar iväg ett stort leende. Stannar till och pratar en stund, berättar hur skrivandet går. Då går jag sedan vidare med ett litet leende, och tankarna fyllda med minnen ifrån sommarveckan på Wik med ett gäng unga skrivare.

Unga skrivare 2013

Skrivet av: Lisa Eriksson

Älskar du att skriva? Är du mellan 16 och 19 år? Bor du i Uppsala län? Då ska du ta chansen att vara med på Unga skrivare 2013, ett skrivarläger som garanterat blir ett minne för livet!

 

Text: Sara Forsman
Bild: Louise Falkman

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Sara Forsman den 24 april 2013