Mitt bästa julkalendersminne

Att få krypa upp i TV-soffan tidigt på morgonen, titta på julkalendern och att öppna en liten lucka...det är något visst med det.

Första kalendern på TV

Julkalendern Pelle Svanslös.
Trots vår digitala värld är det något visst med att öppna en liten papperslucka. Sedan1960 har julkalendern visats på TV. Ingen jul utan julkalendern.

Den allra första julkalendern som visades på svensk TV hette Titteliture. Sedan dess har fem decennier gått och ett antal julkalendrar har passerat TV-rutan sedan dess.

Varje år är det lika spännande att se om årets kalender lever upp till förväntningarna. Att julkalendrar är olika populära är ett som är säkert. 1999 fick svenska folket rösta fram den som varit den bästa hittills. Vinnaren blev Mysteriet på Greveholm. Därefter kom Sunes jul, Teskedsgumman och Trolltider.

Tjuvarnas jul

Inte sällan ligger en bok till grund för julkalendern. Det gäller dock inte årets Tjuvarnas jul, men nog är det allt en julsaga i Charles Dickens anda. Barnen längtar efter julklappar, varuhuset längtar efter att tjäna pengar och stans tjuvliga längtar efter att stjäla. Det verkar lovande. Kanske kan den bli en favoritkalender.

Den som är nyfiken och vill veta mer om julkalendrar denom tiderna kan med behållning låna och läsa boken Teskedsgumman, Pettson, Pelle Svanslös och alla de andra (2004).

Bibliotekspersonal minns sina bästa julkalendrar

Julia Larsdotter

Julia Larsdotter
Julia är barn- och ungdomsbibliotekarie i Tierp.

Vilken är den bästa julkalendern genom tiderna?
Sunes jul.

Varför just den?
Den är så otroligt rolig. Jag tittar fortfarande på den på video nästan varje jul. Jag gillar speciellt avsnittet där pappa Rudolf ska åka pulka nedför pulkabacken, och han får sån fart och försvinner iväg. Det är också väldigt kul när familjen bakar pepparkakor och Håkan lägger pepparkaksdeg i strumporna. Eller avsnittet när… Nej, jag skulle kunna berätta om vartenda avsnitt. Det är verkligen en riktigt kul julkalender!

Har du något särskilt minne som du förknippar med den?
Jag kommer ihåg att det var så mysigt att få gå upp och titta på julkalendern på TV innan man gick till skolan på morgonen. Det var mörkt ute och man hade adventsljusstakarna tända.

Lisa Eriksson

Lisa Eriksson
Lisa är konsulent på Länsbiblioteket.

Vilken är den bästa julkalendern genom tiderna?
Kaspar i Nudådalen, som var SVT:s julkalender 2001.

Varför just den?
Den har allt en julkalender ska ha - mysiga vintermiljöer, sköna karaktärer och massor av julstämning.

Har du något särskilt minne som du förknippar med den?
Jag bodde i kollektiv då, i ett gammalt trähus där det alltid var kallt. Jag och mina kollektivkompisar satt under varma täcken i soffan, drack vårt morgokaffe och följde Kaspars och morfars stillsamma äventyr. Både Per Oscarsson som morfar och Axel Zuber som Kaspar är helt geniala! Ett extra plus är de fantastiska vintermiljöerna: serien är inspelad i Ängersjö i Hälsingland.

Helena Pennlöv Smedberg

Helena pennlöv Smedberg
Helena är gymnasiebibliotekarie vid Lundellska skolan i Uppsala.

Vilken är den bästa julkalendern genom tiderna?
Den bästa julkalendern är ju absolut Trolltider.

Varför just den?
Som barn var det väldigt lätt att sätta sig in i alla karaktärerna, en barnslig och lite feg, en äventyrslysten, någon som blir så avundsjuk att man bara måste se hur det känns att vara osynlig.

Trolltider handlar om en trollfamilj som bor i en utvalda delar av en sopkasse, som människorna slängt i skogen. En gammal sko blir en bra säng, en kam en utmärkt stege och så vidare. Återvinning!

I centrum av historien finns de båda systrarna Tova och Kleva, det bossiga gammeltrollet Gorm och hans lite mesige son Kotte. Vätten som bor bland människorna i ett hus bredvid är den som står för det sunda förnuftet. Häxan Mara är seriens sympatiske skurk medan den mjäkiga fen Dorabella är nästan "för  sockersöt". De båda avskyr varandra och bor så långt ifrån varandra det går, men tvingas ändå samarbeta för att lösa problem de alla ställs inför

Har du något särskilt minne som du förknippar med den?
Höjdpunkten i hela serien för mig som 5-åring (och som 11-åring, 20-åring samt när jag såg mitt eget exemplar av serien som 36-åring i fjol…) är när trollen hittar en godispåse och äter lakritsremmar tjocka som brandslangar, punschflaskan är högre än de själva och guldpengarna med choklad i stora som pizzor! Vilken dröm! Helt enkelt världens bästa julkalender - alla kategorier!

 

Vad har du för favoritkalender? Logga gärna in på Bibli och skriv en kommentar.

 

 1. Sunes jul

  Av: Olsson, Sören
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1992
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Håkan Bråkan och vinterdagen

  Av: Olsson, Sören
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 24 november 2011