Mor lilla mor....

Mor, mamma, morsan, mamsen - ja, vad vi än kallar eller har kallat henne är hon en centralgestalt i våra liv vare sig hon funnits hos oss eller inte, vare sig hon varit god och kärleksfull eller något annat.

Naturligtvis är hon också ett centralt tema i en stor mängd berättelser, fiktiva såväl som dokumentära. Vi vill fira allas våra mödrar på Mors dag genom att lyfta fram litteraturen om henne.

Ingångsbild: Stina Enblom med sonen Emilio

Tätt intill dagarna av Mustafa Can

Ingen av oss som hörde Mustafa Can sommarprata för ett tiotal år sedan har väl glömt det, glömt hur rörda vi blev över hans oändligt kärleksfulla ord till sin mamma. Om henne skriver han varmt och innerligt i den här boken. Det är historien om den enkla kurdiska bondkvinnan som tillbringar sina sista månader i livet, svårt sjuk, i kretsen av sin familj i Sverige. Sonen minns hur han en gång skämdes för sin mamma, för hennes sätt att klä sig, men också hur kamraterna trivdes i deras hem tack vara modern.

Det är också en bok om integrationens villkor, vilka svårigheter allt det främmande innebär för den äldre generationen och kluvenheten hos de yngre som står med ett ben i varje kultursfär.

 

 

Mödrar och söner av Theodor Kallifatides

Theodor Kallifatides, svensk sen många år tillbaka, reser tillbaka till sitt ursprungsland Grekland och träffar sin 92-åriga mor, sin bror och några barndomskamrater under en vecka. Här uppstår samtal om gångna tider, gamla familjehemligheter kommer upp till ytan och gripande scener frå det förflutna spelas upp. 

Det är en ömsint och levande skildring som vittnar om stark familjesammanhållning och ett kärleksfullt mor-son-förhållande. Men minnena innefattar också krig och inbördeskrig.

Barndomskvarteren i Aten framkallar vemod och svårmod men också humor och livsvisdom. Ingen kan som Theodor Kallifatides se det humoristiska i tillvarons tragik. 
 

En dag ska jag berätta om mamma av Karin Thunberg

Varken mamma-eller dotterroll är enkel alla gånger. Thunbergs mor led av en psykisk sjukdom, vilket kom att kasta en skugga över barndomen och familjen.

Icke desto mindre är det en kärleksfull skildring av en uppväxt i 1950- och 60-talets Blekinge där moderns historia ger nycklar till författarens eget liv.

 

 

 

Älskad, saknad av Joyce Carol Oates

Niki har ett spänt och avståndstagande förhållande till sin mor Gwen. Hon är drygt 30 år, är ogift, har ett förhållande med en gift man och en helt annan livsstil än modern och systern. Hennes liv och hennes inställning till modern förvandlas i takt med växande insikter om föräldrarnas liv efter chocken, förvirringen och grubblandet då modern rånmördas. Hon blir försonlig, förlåtande och ångerfull.

En berörande och gripande berättelse.

 

 


 


Mor gifter sig av Moa Martinsson

En självbiografisk klassiker som kommit i många olika utgåvor. Skildrar författarens uppväxt i och omkring Norrköping runt förra sekelskiftet. Flickan Mias mamma, fabrikarbeterskan Hedwig, gifter sig med Albert Stenman och familjen flyttar ifrån stadens trängsel, fattigdom och usla bostäder till landet där Stenman fått jobb som gårdskarl på ett gods. Men idyllen blir kortvarig. Stenman super och familjen måste flytta.

Boken beskriver livet bland dem som tillhörde de allra fattigaste runt förra sekelskiftet. Framför allt beskriver romanen kvinnors utsatthet men också vissa kvinnors enorma uthållighet och styrka. 

Det är svårt för Mia att få gå i skolan eftersom styvfaderns supande innebär ständga flyttar. Ljusglimtarna för Mia består av sött bröstsocker och av att få vara ensam med Mor. Gripande, kärleksfullt.

 


 Mest om min mamma av Nina Lekander

Boken börjar med att författarens mamma, Lena, drygt 75 år gammal, dör i cancer. Lena var en vacker och intelligent fransklärarinna med ett komplicerat kärleksliv. Här använder författaren moderns brevväxling med fadern som underlag i sin skildring av mamman, av släkten på mammans sida och av den borgerliga miljöns värderingar och livsstil. 

Det är en osentimentalt resonerande skildring om en mamma med förtjänster och tillkortakommanden. Det är också en bok om hur lite barn egentligen vet om sina föräldrars liv. 
 
 
 

 

Anna, Hanna och Johanna av Marianne Fredriksson

Tre kvinnor står i centrum - mor, dotter och dotterdotter. Hanna, född 1871, lever i Dalsland strax invid den norska gränsen. Vid 13 års ålder föder hon, efter en våldtäkt, en son vilket tvingar henne att mobilisera all sin styrka, sturskhet och envishet för att skapa sig och barnet ett drägligt liv. Och hon lyckas.

Hon får också en dotter, Johanna, som på sitt eget sätt och i stadsmiljö för kvinnoarvet vidare. 

Johanna i sin tur får dottern Anna och därmed är vi framme i nutid. De tre kvinnoliven beskrivs mot en bakgrund av de senaste 100 årens samhällsutveckling. Engagerande berättelse.

  1. I huvudet på en mamma

    Av: Kjöller, Hanne
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Sociologi
    Finns som: Bok
  2. Ninas resa

    Undertitel: en film
    Språk:
    Svenska Polska Engelska
    Publiceringsår: 2006
    Klassifikation: Svensk film och tv
    Finns som: DVD
  3. Ninas resa

    Undertitel: en överlevnadsberättelse
    Av: Einhorn, Lena
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2006
    Klassifikation: Biografi med genealogi
    Finns som: Ljudbok - CD
  4. Mamma, mormor och jag

    Av: Kärnfalk, Kim
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Musik
    Finns som: Bok
  5. När jag var mamma

    Av: Linde, Gunnel
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1993
    Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
    Finns som: Bok
  6. När mormor var mamma

    Av: Linde, Gunnel
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1993
    Klassifikation: Biografi med genealogi
    Finns som: Bok
  7. Evas bok

    Av: Fredriksson, Marianne
    Språk:
    Svenska
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  8. När mamma var mamma

    Av: Linde, Gunnel
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1993
    Klassifikation: Biografi med genealogi
    Finns som: Bok
Skrivet av: Gun Johansson den 13 maj 2016