Mormor hjärta Internet = sant

Låt mig berätta om min mormor: hon är 78 år och en riktig krutdurk. Alltid redo att tycka och diskutera sakers tillstånd. Om internet tyckte hon att det inte var något för henne. Nu tycker hon annorlunda.

Nu kan du deklarera på Internet! Säg vad du tycker på vår hemsida! Se ett längre reportage på webben! Sök förskoleplats på digital blankett! Tänk så ofta det förutsätts att alla har en dator med internetuppkoppling hemma samt kunskapen att hantera den. Media, företag, och allt oftare också myndigheter, utgår från att alla kan.

Är det så? Naturligtvis inte. En och en halv miljon vuxna människor använder inte dator i Sverige idag (Källa: Svenskarna och Internet 2010) Anledningarna skiftar: en del har aldrig fått lära sig, en del har inte råd att ha en dator och andra vill helt enkelt inte. Vad vi vet säkert är att dessa människor inte kan ta del av information och service.

2010 gick studieförbund, bibliotek och andra folkbildare ihop i en kampanj för digital delaktighet. Det konkreta målet är få fler att använda Internet och minska antalet icke-användare med en halv miljon till år 2013. (Hemsida: Digidel.se)

Min mormor är levande bevis på att det aldrig är för sent att börja lära. Hon är en nyfiken och vital dam på 78 år, men förut förväntade hon sig att datorn skulle explodera om hon tryckte på fel knapp. Genom sin pensionärsförening började hon på datorkurs. Sakta men säkert lärde hon sig mer och mer. Självförtroendet växte, plötsligt fanns det både bärbar dator och fast internetuppkoppling hemma.

Hon började med att lusläsa bygdeföreningens hemsida, även på Internet är det tryggt att börja hemmavid. En dag registrerade hon sig på Facebook. Här hittade hon förstås barn, barnbarn, sommargrannar och bekanta från förr. Först smög hon tyst omkring, men snart började hon lämna spår efter sig. En kommentar på en bild, en gilla-tumme vid en statusuppdatering… hon har hittat ett forum som gör att hon kan ha kontakt med barnbarnet som reser jorden runt och ett sätt att se hur barnbarnsbarnet tar sina första stapplande steg, trots att hon bor över hundra mil därifrån. Hon håller koll på oss också, hon gillar exempelvis inte när vi svär och är inte rädd för att säga det heller! Mormor, i sin lilla by i nordligaste Sverige, har nu kontakt och insyn i hela släktens digitala liv.

Nu har mormor bytt ut stickningen i händerna mot en bärbar dator i knäet. Som den bästa tonåring slår hon på datorn på kvällen samtidigt som tv:n slås på och hon kollar in vad som hänt under dagen: i världen via tidningswebbarna och i släkten på Facebook.

Har du bemästrat datorns grunder men vill ha hjälp med att utforska de sociala delarna av Internet? På Bibli kan du gå en kurs som hjälper dig att använda datorn på nya sätt. Kursen heter SkapaDela, och du kan läsa mer om den genom att klicka här.

Skrivet av: Eleonor Lindbäck den 2 mars 2011