När snön smälter kommer liken fram

Att läsa deckare till påsk är en norsk tradition, som har spritt sig till Sverige. Sara Forsman bad fem unga Uppsalabor tipsa om deckare.

Tumavtryck.
Vintern börjar gå mot sitt slut och påsken är här! För många år sedan i Norge märkte man att intresset för spännande deckarhistorier ökade på våren. Kanske ökade läslusten i övrigt på våren när solen började titta fram? Detta resulterade i en tradition som kallas för påskekrim.

Det blev tradition att ge bort en deckare till en vän att läsa under påskledigheten. Därför började förlag att ge ut deckare till påsken, och nu har det spritt sig till Sverige.

Under vårens rea reas många deckare ut som köpare sedan ofta läger undan och tar fram och läser i lugn och ro under påsken. Skyltfönster i bokaffärer gör reklam för nyutkomna deckare, och deckarförfattare erbjuds att komma och signera sina böcker.

Påsken är en bra tid att krypa upp i soffan med påskgodis och en bra deckare. Vill du läsa någon läskig bok i påsk? Nedan får du lite tips!

Fem unga tipsar om deckare

Omslagsbild till Testamentet.
- Jag tycker om Laura Trenters deckare. De är spännande. De heter Fotoalbumet, Dagboken och Testamentet. Jag tror att de passar yngre bäst.

Erik Oscarsson, 13 år

 

- Prinsessan och mördaren av Magnus Nordin tycker jag är en riktigt bra deckare. Det är en bra historia och man kan inte släppa den förrän man fått veta hur det gått. En annan bra deckare är God död jul av Inger Frimansson.

Amanda Ståhl, 16 år

 

- Camilla Läckbergs deckare är kanske inte riktigt klassade som ungdomsdeckare, men jag tycker
absolut att man inte behöver vara vuxen för att tycka om dem.

J

Omslagsbild till Prinsessan och mördaren.
ohan Diras, 18 år

 

- Jag kommer ihåg att jag tyckte mycket om Vi fem-böckerna när jag var yngre. Sedan dess har jag inte läst mycket deckare, men de var alltid jättespännande. Och det finns många! Dödens marionett är också en bra roman, av Frida Edman. Jag vet inte riktigt om det är en deckare, men den spännande.

 

Cristian Eriksson, 17 år

- Jag har läst de flesta Kitty-böckerna. De är kanske känns lite gamla ibland, men jag tycker de är bra.

Sanna Knut, 13 år.


 

Text: Sara Forsman
Bilder: Kyckling och fingeravtryck, Fingeravtryck (foto: georgie_c, stock.xchng). Omslagsbilder.

 1. Gåtan Felicia Hill

  Av: Petrén, Elsie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Baskervilles hund

  Av: Doyle, Arthur Conan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Skrivet av: Sara Forsman den 26 mars 2013