Nedslag bland godbitarna

Många har kanske uppmärksammat att Jan Guillou, Leif GW Persson, Kepler, Jo-Jo Moyes med flera har kommit med nya böcker nyligen...

Höstlöv.
...men har ni koll på Jenny Erpenbeck, Roy Jacobsen, Ulrika Kärnborg och Salim Bachi, för att nämna några i raden.  Höstfloden av nyutkommen litteratur är bred och mångskiftande.

En del av nedanstående titlar har inte ens hunnit komma till oss utan har bara beställts. De tillhör dem som fått de bästa omdömena av recencenterna och de går bra att reservera. Detta är bara en liten del av nyutkomna titlar. Se också länkar nederst på sidan.

Texterna är saxade ur Bibliotekstjänsts recensionsservice.

 

 

Skönlitteratur

Swede Hollow av Ola Larsmo

Swede Hollow var ett fattigt bostadsområde i East Side, i den amerikanska delstaten Minnesota. Vid sekelskiftet 1800-1900 bodde där mer än tusen svenskar som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället. Där  samlas vintern 1897 en brokig skara av människor och läsaren får ta del av deras liv i det nya landet. Författaren beskriver att området idag är en park utan spår av mänsklig bebyggelse. På ett mycket förtjänstfullt sätt lyckas han i sin roman åter väcka liv i det fattiga bostadsområdet dit många svenskar hade sökt sig, men där den amerikanska drömmen blev en mardröm. På samma gång som boken är en skönlitterär berättelse är den ett viktigt historiskt dokument.

 

 

 

 

 Femton hundar av André Alexis

En kanadensisk bestseller, en fabel som utspelar sig på en veterinärklinik i Toronto. Hundarna splittras i olika grupper som ger sig ut för att upptäcka världen med sina nya förmågor. Intelligent, spännande och vackert.

Romanen är en blandning av lekfull humor och blodigt allvar. och . Här möts hundar i flock och var för sig, de håller ihop och de attackerar varandra.

Författaren har prisbelönats i sitt hemland och boken har blivit en stor succé.

 

 

 

 

 Muhammeds tystnad av Salim Bachi

Storslagen historisk roman om profeten Muhammeds liv och om den kaotiska perioden efter hans död, då den ännu unga religionen islam formades och kristalliserades.

Delar av boken är kontroversiell och kan besvära den rättrogne, men islamofober göre sig icke besvär: skildringen av profeten är varken romantiserande eller demoniserande utan ger en nyanserad bild av en märklig man som förändrade världshistorien.

Viktig roman där problemen är allmänmänskliga och oberoende av tid och rum.

 

 

 

Vitt hav av Roy Jacobsen

Fristående fortsättning på den hyllade romanen De osynliga med Ingrid Barrøy i centrum. Det är under andra världskrigets sista år, från hösten 1944 till senhösten 1945.

Hon säger upp sig från arbetet som fiskrensare och kommer tillbaka till ön Barrøya vid nordkusten, ställer i ordning och återupptar på egen hand livet där.

Men det är krig och efter en katastrof till havs räddar hon livet på en svårt sårad ung man. De fyra följande årstiderna blir mycket dramatiska - omänskligt hårt arbete, känslostormar, längtan, återföreningar, sorger och glädjestunder i en fantastisk berättelse om överlevnad och kärlek.

 

 

 

Rum för resande av Hans Gunnarsson

Författaren skildrar till synes vardagliga människor, inte sällan bosatta i småstäder eller på landsbygden. Men under ytan finns ofta en mörk tragik och besatthet.

I den här boken berättas om hur ett ungt par reser genom Sverige för att försöka hitta kvinnans biologiska mor. Parallellt skildras en äldre kvinna som hyr ut rum åt resande med hjälp av sin son. Deras öden flätas samman i en allt mer desperat tillvaro.

En kuslig bok om det mänskliga psyket där spänningen trappas upp mot det oundvikliga våldet.


 

 

 

Slagregnenens år av Crister Enander

Detta är en en tankebok med ett ovanligt starkt, rakt och uppriktigt tilltal, vilket är välkommet i en tid av allmän håglöshet och förflackning.

Här ljuder en oupphörligt självrannsakande röst som vet vad oro, ångest och smärta vill säga, men som också förmår att glädja sig åt de ljuspunkter som tillvaron tillhandahåller och som är ytterst mån om att inte förvanska den dyrbara tid som livet erbjuder.

Starkt personliga avsnitt varvas med uppslagsrika essäer om författare som August Strindberg, Lars Ahlin, Sven Delblanc, Henrik Tikkanen, Astrid Lindgren och Sigmund Freud, medan Gunnar Ekelöfs namn dyker upp som ett återkommande tema.

 

 

 

Saturnus tecken av Ulrika Kärnborg

Ett storslaget verk om Axel Oxenstierna, en av de gåtfullaste och viktigaste personerna i Stormaktstidens Sverige. Kärnborg har grävt djupt i historiska källor och rör sig hemtamt i tidens miljöer, alltifrån idyllisk natur och slagfältet till den kungliga sängkammaren.

Hon skildrar lika ledigt dispyter om krigsplaner och administration som äktenskapligt groll, gestaltar lika trovärdigt ledan i de kalla stenslotten som innerligheten i kärleksrelationer.

Genom huvudpersonens liv, tankar och verksamhet porträtterar hon inte bara Oxenstierna, utan även Gustav II Adolf och drottning Maria Eleonora, och skapar därmed ett laddat och mångbottnat triangeldrama. Också drottningens dvärg är en viktig gestalt i romanen.


 

 

Så länge min bror andas av Set Mattsson

Läsaren får följa ett antal människor i Köpenhamn under 1943-44. Fokus för historien är deportationen av de judar som levde i Danmark och motståndsrörelsens arbete under dessa år.

Det är en samling mycket vältecknade och trovärdiga personporträtt som fyller texten, inte minst gäller det de två huvudpersonerna: dels Gila, en ung dansk kvinna med judiskt ursprung, och dels Ilse, en ung dansk kvinna som engagerar sig i motståndsrörelsen då hon och Gila tillsammans söker efter Gilas yngre bror.

Den här historiska thrillern omfattar så mycket mer än den relation som ligger som grund till historien. Boken är mycket välskriven och dynamisk.

 

 

 

I vilt tillstånd av Roxane Gay

Mireille Duval Jameson har ett perfekt liv. Hon är yngsta dottern till en av Haitis rikaste män, hon har en man som avgudar henne och en försigkommen son. Men det perfekta livet får ett abrupt slut när Mireille kidnappas av ett gäng tungt beväpnade män i Port au Prince. I tretton dagar hålls hon fången medan hennes far vägrar betala lösensumman på en miljon dollar och hennes man kämpar för att få henne fri.

Detta är en fruktansvärt stark berättelse om vad som krävs för att överleva det värsta du kan tänka dig. Gay har lyckats skapa en plågsam bladvändare av en berättelse du egentligen inte vill höra och den kommer inte att lämna någon läsare oberörd.

 

 

 

Facklitteratur

Nattens historia av Gunnar Broberg

Boken handlar, som titeln säger, om nattens historia. Författaren griper över tusen år svensk historia och en myriad av olika källor som på ett eller annat sätt talar om natten.

Det handlar om hur man sov förr, vad man drömde om, hur man hittade i mörkret, hur man hade sex, liksom tusen och en andra frågor. Framställningen, kronologiskt ordnad från medeltid till idag, bjuder en fullständigt överväldigande rikedom av företeelser, tankar och uppslag, som tillsammans skapar, och med en träffande formulering från baksidestexten, "en väldig kör av röster ur och om den svenska natten".

 

 

 

Tälj! av Hannes Dahlrot

En bok om att tälja. Grundläggande träkunskap och en genomgång av kniv- och yxteknik samt ett trettiotal projekt. Här finns såväl vanliga täljalster som köksgeråd, slevar, kaffeskopor och krokar som bartender-kit, skäggkammar, maracas och ätpinnar.

Även porträtt av några människor som på olika sätt brinner för täljslöjden av idag. Tips om hur man hittar lämpligt material även om man bor långt från skogenI ett samarbete mellan en erfaren träslöjdare och en intresserad novis har boken Tälj! vuxit fram. Den har skrivits med omsorg och verkar genomtänkt. Den är välformulerad, väldisponerad och innehåller viktiga kapitel om träslagens olika egenskaper, om de få men välslipade verktygen, samt om ytbehandling av de färdiga objekten.

 

 

Medan han lever av Elaine Eksvärd

I denna självbiografiska bok beskriver författaren sin egen uppväxt där hon regelbundet utsattes för sexuella övergrepp av sin pappa. Hon beskriver hur detta påverkat henne under barndomen och hur det påverkar henne nu, som vuxen med egna barn.

Med boken vill författaren upplysa och ge upprättelse till det lilla utsatta barnet. Detta lyckas författaren väl med i denna välskrivna och betydelsefulla bok.

Elaine Eksvärd beskriver den komplexitet som finns i samband med sexuella övergrepp; hederstänkande och skyddande av gärningsmannen, barnets lojalitet med förövaren, skammen och den dystra historien kring mörkertal och en, enligt författaren, sorglig straffskala för den som döms.

 


 

Schlagerkungens krig av Klas Gustafson

Schlagerkungens krig är inte bara en välskriven bok om Stikkan Anderson och hans betydelse för svensk musik, utan även en intressant och initierad skildring av den svenska populärmusikens utveckling. Från mellankrigstidens kuplett- och revyscen, in i schlager- och popbandseran och fram till 70-talets polariserade musikscen, med den alternativa musikrörelsen på den ena sidan (Hoola Bandoola Band) och den kommersialiserade musikscenen med Abba på den andra.

Klas Gustafson, journalist och författare, skriver lättillgängligt, med en fin personlig ton. Hans kritiska granskning av perioden och avlivande av myter ger boken tyngd. Den vedertagna uppfattningen att Abba misskändes av svenska musikkritiker och nonchalerades av den svenska publiken avvisas med väl underbyggda argument.

 

Intensiv läsinlärning av Bente Eriksen Hagtvet

Författarna till Intensiv läsinlärning, alla verksamma vid Institutt for spesialpedagogikk vid Oslo universitet, förmedlar hur pedagogiska åtgärder kan stödja elevers läsning och skrivande när läsutvecklingen tappat fart.

Framför allt fokuserar innehållet i boken på elever i årskurs 5-7, en ålder där läsning och läsutveckling inte står i fokus på samma sätt som i lägre årskurser. Boken baseras på en forskningsstudie vilket gör den mycket trovärdig.

Gediget, inspirerande och briljant framställd forskning som är mycket användbar för verksamma lärare, specialpedagoger och speciallärare.

 

 

Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig av Martina Haag och Clara Block Hane

Författarna är bästa vänner med en gemensam kärlek till mat. Tillsammans har de vunnit tv-programmet Stjärnkockarna. Texterna har en personlig ton.

Inledningsvis berättar Clara och Martina om hur deras intresse för matlagning började och att Martina experimenterar i det oändliga med samma rätt för att hitta det fulländade receptet medan Clara lagar mat på gehör och aldrig skriver ner receptet. Ingen av rätterna gör djupa hål i kassan; ett kapitel heter "Vart tog alla pengar vägen?" och innehåller vad de kallar överlevnadsrecept.

Ett annat kapitel heter "-Mamma, jag råkade ta med mig hela fotbollslaget hem på middag och vi är jättehungriga" och innehåller snabblagade rätter till många.

 

 Det passionerade sändebudet av Lars Olof Kallings

Lars Olof Kallings är pensionerad professor i medicinsk mikrobiologi vid SBL, Statens biologiska laboratorium, och har under sitt yrkesliv bedrivit mycket forskning om epidemier och infektionssjukdomar. Han har även haft uppdrag för WHO och FN och när AIDS-epidemin var som mest uttalad på 80-talet hade han ledande befattningar både i Sverige och internationellt för att försöka minska sjukdomens spridning.

Det är emellertid inte främst en bok om medicin utan i stället en biografi där författaren gör tillbakablickar på barndomen och skoltiden på Gotland följd av beskrivning av studietiden som läkarkandidat och också sina första tjänstgöringar som vikarierande provinsialläkare i Norrland innan han blir mikrobiolog.

Det är en både intressant och synnerligen läsvärd bok som speglar utvecklingen under drygt ett halvt sekel där läkemedel och vaccin botat och ibland utrotat stora folksjukdomar som tuberkulos, polio och smittkoppor.

 

 

 

Roten till det onda av Ingmar Karlsson

Länderna i dagens Mellanöstern tillhörde ursprungligen det turkiska osmanska riket fram till första världskriget. Under kriget delades rikets arabiska delar upp i intressesfärer av britter och fransmän. Efter kriget skapades nya stater utan hänsyn till områdets historia, kultur, religion eller geografi.

Boken redogör för vilka konsekvenser detta ledde till, och hur den historiska bakgrunden påverkar det politiska kaos som idag råder i Mellanöstern. De nya staterna efter första världskriget hade ingen legitimitet, och senare försök att uppifrån genomdriva ett västerländskt demokratiskt system har inte haft förutsättningar att lyckas.

Roten till det onda är en utmärkt bok för att bättre förstå ett aktuellt ämne, och större delen av boken ger en historisk tillbakablick. Det är en välskriven och initierad skildring av historien bakom dagens politiska situation i Mellanöstern.

 

 

Övrig skönlitteratur som kommit under 2016

Övrig facklitteratur som kommit under 2016

Skrivet av: Gun Johansson den 8 september 2016