Nej eller kanske nej!

Hovrättens friande dom för de pojkar som i tingsrätten fälldes för gruppvåldtäkt av en 15-årig flicka har upprört mångas känslor. Vi har letat fram böcker i detta otäcka och tabubelagda ämnen.

Flicka med blåmärken och teddybjörn.
Reaktionerna på den friande domen för gruppvåldtäkten i Tensta har varit mycket starka bland såväl kvinnor som män. Många ifrågasätter samhällets och rättsväsendets syn på våldtäkt. Unga människor är utsatta och de som drabbas av en våldtäkt skuldbelägger sig inte sällan själva.

Vi har samlat böcker i ämnet, faktaböcker, några biografier och en del skönlitteratur, mestadels ungdomsromaner. Böcker som kanske kan hjälpa oss att förstå.

Samhällets syn

En som har satt sig in i samhällets syn på våldtäkt är journalisten och författaren Katarina Wennstams. 

Omslagsbild till Flickan och skulden.
I sin bok Flickan och skulden, som utkom redan 2002 för första gången, skriver hon om hur det sexuella våldet har blivit grövre och om synen på våldtäktsoffren. Hur offrets beteende och utseende spelar roll. 2012 kom en ny upplaga av boken, som har kompletterats med ytterligare någon intervju. Den finns att låna som e-bok på Bibli. 

En riktig våldtäktsman (2012) handlar också om samhällets syn på våldtäkt. Här gör Katarina Wennstam upp med myten kring våldtäktsmannen. Till skillnad från vad många vill tro behöver inte våldtäktsmannen vara en skum typ, utan är ofta en helt vanlig kille från stabil miljö.

Våga prata

Vintern 2010 misstänktes Julian Assange för våldtäkt på två svenska kvinnor. Som en reaktion på att kvinnornas historier ifrågasattes uppstod en diskussion på Twitter, där hashtaggen #prataomdet användes. En av de drivande personerna bakom diskussionen var Johanna Koljonen.

Omslagsbild til l#prataomdet.
Kampanjen fick fäste och resulterade så småningom i en egen webbplats Prata om det. Syftet var helt enkelt att lyfta det tabubelagda ämnet om sexuellt ofredande, att våga prata om övergrepp och sexuella situationer som inte känns okej. 2012 kom antologin #prataomdet - berättelser från gråzonen som bygger på kampanjen och innehåller 30 texter. Ämnet var så viktigt och texterna behövde sparas och därför gavs antologin ut.

Utsatt för våldtäkt (2007) av Josefin Grände är en bok som vänder sig till den som själv har utsatts för våldtäkt. Den innehåller alla de viktiga saker som man som offer behöver veta för att bearbeta sexuellt våld. Författaren har arbetat för Team för Våldtagna kvinnor i Stockholm.

 

Länkar och för mer läsning:

 

Text: Carin Carlsson Bild: Flicka med blåmärken och teddybjörn (foto: dualdflipflop, cc by 2.0); Omslagsbilder

Fack- och skölitteratur om våldtäkt

Om böckerna i artikeln eller listan inte finns på ditt bibliotek kan du lämna inköpsförslag till personalen. Biblioteket kan även låna in böcker från andra bibliotek. Du kan även göra ditt inköpsförslag här på Bibli. För att göra det går du till din kommun.

Välj kommun: Enköping, Heby, Håbo, Knivsta, Tierp, Uppsala, Älvkarleby, Östhammar

 

  1. Efter våldtäkten

    Av: Sebold, Alice
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2000
    Klassifikation: Biografi med genealogi
    Finns som: Bok
  2. Jag vill inte!

    Av: Wahldén, Christina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  3. Sötaste Klara

    Av: French, Sofia
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  4. Ingen behöver veta

    Av: Wahldén, Christina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 30 september 2013