Norrlands svårmod

Tänk dig att du sju år gammal mister hela din familj. Och alla skyddar dig från att få veta sanningen.

Ja, vad händer med en liten sjuårig som mister hela sin familj och som skyddas från att få veta sanningen? Detta är vad Therése Söderlinds roman Norrlands svårmod handlar om. Anna förlorar sina föräldrar och sina två äldre bröder, Charlie och Mattias. Själv växer hon upp med sin moster Erica och hennes familj.

Romanen växlar mellan tre tidsperioder -  Anna som sju år, som 13 år och som 23 år. Delarna om den sjuåriga Anna ger läsaren en bild av familjen och livet på den ensliga gården. Relationerna till mellan syskonen och föräldrarna beskrivs. 

13 år gammal förälskar sig Anna i Petter, ungdomsledaren i kyrkan. Han är den enda som hon kan prata med om sin bakgrund, om det som hon egentligen inte vet något om. Petter, som är dubbelt så gammal som Anna, kan till slut inte motstå fresetelsen utan inleder ett förbjudet förhållande med henne.

Slutligen får läsaren möta Anna som vuxen. Hon bor i Stockholm och studerar. Hon har sin bästa vän Mirja och hennes förhatliga pojkvän Franz. Livet är inte alldeles lätt.

Vad var det då som hände då Anna var sju år? Det förflutna kommer ikapp och personer från dåtiden dyker åter upp. Anna vill veta sanningen. Varför försvann hennes bröder? Hur dog föräldrarna? Dog även bröderna? Det hela utvecklas nästan till en "deckargåta" och man vill få svaret.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Carin Carlsson den 21 juni 2011