November-december 2020

På bilden står det Skolbiblioteket Nyheter och information som en rubrik

Skapande skola 2021/22
Snart är det dags för nästa läsårs skapande skola-ansökan. Åk 2, 5 och 8 kommer få delta i projektet, förutom i Tärnsjö där alla klasser får vara med. Meddela mig vad ni önskar för projekt senast den 11/12. Sedan skriver jag ansökan.

 

Digitala bokprat
Jag har nu haft digitala bokprat med några klasser i Tärnsjö. Det fungerade bra även om det inte blir riktigt samma sak som att ses i verkligheten. Är det fler klasser som är intresserade av digitala bokprat får ni gärna höra av er så bokar vi tid.

 

Skapa egna böcker
I appen Book creator kan eleverna skapa multimodala böcker med bilder, foton, filmer, text, länkar och ljud. Böckerna kan sparas som e-böcker eller skrivas ut som pdf. På bloggen Pedagog Trelleborg kan du få tips om fler sätt att använda appen. På skolbiblioteksavdelningen har vi iPads med fullversionen av appen. Hör av er om ni vill låna.

På webbsidan Storybird kan man göra berättelser i bokformat. Du som lärare kan skapa ett gratiskonto där du kan göra individuella inloggningar, tilldela elever uppgifter och följa deras arbete.

 

Facklitteratur för skolpersonal
Vi har många nya faktaböcker som kan vara av intresse för er som skolpersonal. Under rubriken facklitteratur för skolpersonal här på skolbibliotekssidan hittar ni några av våra böcker, men det finns många fler. Hör av er om ni är intresserade av litteratur kring ett särskilt ämne så kollar jag upp vad vi har eller köper in om det finns möjlighet till det.

 

Återlämning av böcker
Vi kommer att skicka ut listor på era lärarlån till er e-post. Listor på elevernas lån på de gröna skollånekorten skickas till er lärare med internposten. Hjälps gärna åt att få tillbaka böcker till skol- och folkbibliotek. Om ni är osäkra på vilket bibliotek boken tillhör titta längst bak i boken där finns en stämpel med bibliotekets namn. Böcker till skolbiblioteken lämnas i skolbiblioteket medan böcker till folkbiblioteken eller skolbiblioteksavdelningen skickas till mig med internposten eller lämnas på närmaste folkbibliotek. Om ni nyligen lånat böckerna går det förstås bra att behålla dem tills ni läst klart. Hör av er om ni vill att vi lånar om någon bok.

MÅNADENS BOKTIPS
är två riktiga rysare.

För de yngre

...och för de äldre