November-december 2022

På bilden står det Skolbiblioteket Nyheter och information som en rubrik

Ny personal på skolbiblioteksavdelningen
"Hej! Mitt namn är Judith de León och det är jag som är den nya folk- och skolbiblioteksassistenten. Hos mig hamnar bibliotekets slitna och trasiga böcker för att lagas eller fräschas upp, så att många fler kan få möjlighet att låna. Jag är landskapsarkitekt i grunden och efter några år kände jag att jag ville arbeta med något annat. Innan jag började som biblioteksassistent så jobbade jag som bemanningsassistent. Jag trivs väldigt bra på biblioteket och tycker att det är mysigt att vara omringad av böcker. Det jag tycker är roligast med mitt jobb är att jag får möta både barn och vuxna. Jag får träffa klasser och åka till skolor vilket är nytt för mig. Att vara behjälplig med litteraturvägledning är väldigt roligt!"

Vi hälsar Judith varmt välkommen! Hon tar över efter Ann Haglund som gått i pension. Judith kommer ansvara för att biblioteksutrusta alla böcker vi köper till era skolbibliotek. Hon kommer också bemanna några av skolbiblioteken när det finns tid till det.

Återlämning av böcker
Vi ska försöka hinna ut till så många av skolbiblioteken som möjligt nu vid terminsslutet och återlämna böcker och ställa iordning i hyllorna. Vi skriver till de skolor där vi kommer vara på plats så ni vet.

Vi har skickat ut listor på era lärarlån med e-post. Elevernas lån på de gröna skollånekorten har skickats till er lärare med internposten. Hjälps gärna åt att få tillbaka böcker till skol- och folkbiblioteken.

Om ni är osäkra på vilket bibliotek boken tillhör titta längst bak i boken, där finns en stämpel med bibliotekets namn. Böcker till skolbiblioteken lämnas i ert bibliotek medan böcker till folkbiblioteken eller skolbiblioteksavdelningen skickas till skolbiblioteksavdelningen med internposten eller lämnas på närmaste folkbibliotek. Om ni nyligen lånat böckerna går det förstås bra att behålla dem tills ni läst klart. Hör av er om ni vill att vi lånar om någon bok.

Skapande skola 2023/24
Nu är det dags för nästa läsårs skapande skola-ansökan. Den 30/11 hade jag möte med representanter i åk F-6, protokollet finns bifogat nedan. Jag har även mailat ut information till representanterna i 7-9. Vi kommer fortsätta låta åk 2, 5, 8 och särskolan få delta i projektet, förutom i Tärnsjö där alla klasser får vara med. När jag fått in önskemål från alla skolor kontaktar jag de kulturaktörer ni valt och ser om de har möjlighet att samarbeta med oss. Sedan skriver jag ansökan som ska vara inne senast den 7 februari.

Nya böcker

 1. Talli

  Undertitel: månens dotter
  Av: Sourya
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 2. Yani

  Av: Khalil, Nora
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Bad girls

  Av: Mathieu, Jennifer
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 4. Misstänkt för brott

  Av: Ljunggren, Magnus
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Lättläst