Nu drar "Mello" igång igen!

Tänd discokulan, hoppa i gltterskorna och sjung upp, för nu drar Melodifestivalen igång. Bibli ger boktips till din egen musiktävling.

Årets första deltävling i Melodifestivalen 2013 hålls i Karlskrona lördagen 2 februari. Helgerna efter blir det deltävlingar i Göteborg, Skellefteå och Malmö. Andra chansen hålls i år i Karlstad och sedan blir det spännande Sverigefinal i Stockholm lördagen 9 mars.

Svenska vinnare

Discokula. Foto: Louise Docker, stock.xchng
Eftersom Loreen och Sverige vann hela Eurovision Song Contest i Azerbaijan förra året, är det Sverige som håller i den stora finalen i år, i Malmö 14-18 maj.

Sverige har vunnit Eurovision Song Contest fyra gånger innan vinsten 2012. Först ut var ABBA som vann 1974 med låten Waterloo. Tio år senare, 1984, vann Herreys med Diggi-loo diggi-ley.

1991 var det en spännande final där svenska Carola och franska Amina hade lika många poäng när alla röster hade räknats. Man tittade då på hur många tolvpoängare artisterna fått. Men det var också lika många! Men Carola hade fått fler tiopoängare och gick segrande ur tävligen, med låten Fångad av en stormvind.

Tjej med gitarr. Foto: Lauren Rabaino, stock.xchng
1999 vann Charlotte Perrelli med låten Take me to your heaven.

Artister 2013

I år är det, precis som vanligt, både kända och okända artister som tävlar i Melodifestivalen. Ulrik Munther och Sean Banan var med redan förra året, och hoppas nog på bättre tur i årets tävling.

Mary N'diaye och Amanda Fondell är nya i Melodifestiveln men är vana att tävla med musik. De har nämligen varit med i talangtävlingarna The Voice och Idol.

En person som är helt ny som artist är Elin Petersson. Hon vann Allmänhetens tävling i Melodifestivalen, där vem som helst som inte varit känd med musik förut kan skicka in sitt bidrag. Elin Petersson har skrivit sin låt Island helt själv.

"Det känns som ett första kliv på något helt fantastiskt roligt, en resa", säger Elin Petersson till svt.se.

Mikrofon i rött scenljus. Foto: Carolien Baudoin, stock.xchng

Gör din egen musiktävling!

Kanske får du en massa idéer när Melodifestivalen sätter igång och vill göra din egen musik- och danstävling. Samla kompisarna, grannarna, släkten, mamma och pappa, och ordna din egen melodifestival!

På biblioteket hittar du böcker som ger fler idéer till att göra egen musik, spela instrument, göra scenkläder och dansa.

Se våra schlager- och melodifestivaltips!


Läs mer

 

Text: Anna Theorell Bilder: Discokula (foto: Louise Docker, stock.xchng), Person med gitarr (foto: Lauren Rabaino, stock.xchng), Mikrofon i rött ljus (foto: Carolien Baudoin, stock.xchng)

 

 1. Eurovision Song Contest 50 år

  Undertitel: den officiella jubileumsboken
  Av: O'Connor, John Kennedy
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Populärmusik
  Finns som: Bok
 2. Dans

  Undertitel: dans, danser och dansare från hela världen
  Av: Grau, Andrée
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Konstnärlig dans
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 31 januari 2012