Nu grönskar det, nästan

I slutet av februari börjar det klia i växternas rötter. Det börjar även klia i fingrarna på oss som har växter inne och ute. De vilda växterna i skog och mark klarar själva av att knoppa sig och förbereda sig inför våren. Men våra tämjda plantor på fönsterbräda och i trädgård behöver ofta lite hjälp på traven.

Inomhus

Ampellilja
I februari-mars börjar ljuset komma tillbaks på våra breddgrader. Krukväxterna börjar skicka ut friska, gröna skott och växer till sig. Nu behöver de mer vatten och näring. De som stått svalt vill gärna få lite mer värme. De här enkla medlen kan göra att dina blommor håller sig glada ytterligare ett år.

Om krukan blivit för trång eller jorden blivit dålig är det däremot dags för lite mer avancerad hantering: omplantering.

Alla blomstervänner har sina egna knep. Jag rensar bort så mycket gammal jord som möjligt från rotsystemet och fyller krukan med ny jord. Andra nöjer sig med att ta bort bara en del av den gamla mullen och fylla ut med ny, fet mylla.

Om vi ska vara riktigt noga ska varje blomsort självklart hanteras på sitt eget sätt. Alla växter har sin egen årsrytm. En del vill få rötterna beskurna, andra är väldigt rädda om sina fötter.

Kom ihåg att ta sticklingar när du ändå har de gröna fingarna igång!

Omslagsbild till Perenner av Björn och Marie Hansson.
Utomhus

Utomhus finns det redan nu en del att göra, och inomhus kan du förbereda sommarträdgården.

För att trädgården skall kunna fyllas av växter i sommar är det en god idé att förkultivera en del plantor.

Många ettåriga växter kan du gärna plantera redan nu: tomater, lobelia, tobaksplanta. Se bara till att de får ordentligt med ljus, så de inte växer sig så långa och slingriga.

Perenner kan du också så redan nu. Bland annat lavendel, martorn och luktviol vill gärna stå i kylskåpet eller under snön veckorna efter sådd.

Den här snöfattiga vintern behöver du kanske inte gå runt och ruska bort snön från träd och buskar. Men däremot kan vissa växter behöva täckas ordentligt.

Se till att unga fruktträd har stammarna ordentligt inlindade, så de slipper köldsprickor i barken.

Läs mer: böcker, tidskrifter, webben

På ditt bibliotek finns det massor av böcker om växter, både inne och ute. Botanisera direkt på hyllan, eller sök i Bibli! Bra ord att söka på är inomhusväxter (för att hitta alla böcker om krukväxter) och trädgårdsskötsel.

Glöm inte att undersöka tidskriftshyllan! Allt om trädgård finns på de flesta bibliotek. Du kan även hitta mycket matnyttigt i allmänna tidskrifter för hemmet, till exempel Icakuriren, Land och Hus & Hem.

Mölndals stadsbibliotek har samlat en stor mängd länkar om tama växter inne och ute.

 

Text och bild: Kristina Apelqvist

 

 1. Ipc blomlexikon

  Undertitel: 259 Krukväxter och balkongväxter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1991
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 2. Välja växter

  Undertitel: Lathund för trädgårdsägare
  Av: Alm, Gustaf
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 3. Plantera i kruka

  Undertitel: året runt utomhus
  Av: Ullenius, Agneta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Kristina Apelqvist den 14 mars 2012