I slutet av februari börjar det klia i växternas rötter. Det börjar även klia i fingrarna på oss som har växter inne och ute. De vilda växterna i skog och mark klarar själva av att knoppa sig och förbereda sig inför våren. Men våra tämjda plantor på fönsterbräda och i trädgård behöver ofta lite hjälp på traven.
Detta innehåll har flyttats över från vår gamla webbplats och ser kanske inte perfekt ut. Har du funderingar kring innehållet kan du kontakta biblioteket.
Inomhus
I februari-mars börjar ljuset komma tillbaks på våra breddgrader. Krukväxterna börjar skicka ut friska, gröna skott och växer till sig. Nu behöver de mer vatten och näring. De som stått svalt vill gärna få lite mer värme. De här enkla medlen kan göra att dina blommor håller sig glada ytterligare ett år.
Om krukan blivit för trång eller jorden blivit dålig är det däremot dags för lite mer avancerad hantering: omplantering.
Alla blomstervänner har sina egna knep. Jag rensar bort så mycket gammal jord som möjligt från rotsystemet och fyller krukan med ny jord. Andra nöjer sig med att ta bort bara en del av den gamla mullen och fylla ut med ny, fet mylla.
Om vi ska vara riktigt noga ska varje blomsort självklart hanteras på sitt eget sätt. Alla växter har sin egen årsrytm. En del vill få rötterna beskurna, andra är väldigt rädda om sina fötter.
Kom ihåg att ta sticklingar när du ändå har de gröna fingarna igång!
Utomhus
Utomhus finns det redan nu en del att göra, och inomhus kan du förbereda sommarträdgården.
För att trädgården skall kunna fyllas av växter i sommar är det en god idé att förkultivera en del plantor.
Många ettåriga växter kan du gärna plantera redan nu: tomater, lobelia, tobaksplanta. Se bara till att de får ordentligt med ljus, så de inte växer sig så långa och slingriga.
Perenner kan du också så redan nu. Bland annat lavendel, martorn och luktviol vill gärna stå i kylskåpet eller under snön veckorna efter sådd.
Den här snöfattiga vintern behöver du kanske inte gå runt och ruska bort snön från träd och buskar. Men däremot kan vissa växter behöva täckas ordentligt.
Se till att unga fruktträd har stammarna ordentligt inlindade, så de slipper köldsprickor i barken.
Läs mer: böcker, tidskrifter, webben
På ditt bibliotek finns det massor av böcker om växter, både inne och ute. Botanisera direkt på hyllan, eller sök i Bibli! Bra ord att söka på är
inomhusväxter
(för att hitta alla böcker om krukväxter) och
trädgårdsskötsel.
Glöm inte att undersöka tidskriftshyllan!
Allt om trädgård
finns på de flesta bibliotek. Du kan även hitta mycket matnyttigt i allmänna tidskrifter för hemmet, till exempel
Icakuriren,
Land
och
Hus & Hem.