Ny film om poppis detektivbyrå

Det finns över 20 böcker om LasseMajas detektivbyrå. Böckerna är så populära att de fyller bibliotekets topplistor, finns som utställning och ska bli opera. Och nu kommer den andra filmen om de mysterieälskande kompisarna Maja och Lasse.

En bokserie som lånas ut väldigt mycket på biblioteket är LasseMajas detektivbyrå. Böckerna får också ofta många av placeringarna på våra 10 i topp-listor. Och nu kommer en ny LasseMaja-film.

Omslag till boken Cykelmysteriet.
Populär detektivbyrå

Det finns över 20 stycken LasseMaja-böcker. Den första är Diamantmysteriet (2002) och den senaste heter Cykelmysteriet (2013). LasseMajas detektivbyrå var också julkalender på tv 2006 och den första filmen, LasseMajas detektivbyrå – Kameleontens hämnd, hade biopremiär 2008.

Nu kommer en ny LasseMaja-film. LasseMajas detektivbyrå – Von Broms hemlighet börjar att visas på bio den 18 november.

LasseMajas detektivbyrå ska bli opera också. Göteborgsoperan kommer att göra musikaloperan LasseMajas detektivbyrå och operamysteriet. Och på Junibacken i Stockholm finns nu utställningen Monster & mysterier på Junibacken, där du bland annat kan hälsa på i LasseMaja-staden Valleby.

Maja och Lasse gillar mysterier

LasseMajas detektivbyrå handlar om klasskompisarna Maja och Lasse som bor i staden Valleby. De är väldigt intresserade av mysterier och tillsammans har de en liten, men framgångsrik, detektivbyrå. Maja och Lasse hjälper ofta Vallebys polismästare med knepiga fall.

I den nya filmen Von Broms hemlighet har Maja och Lasse hittat en mystisk, gammal kista som visar sig tillhöra släkten von Brom. Plötsligt blir kistan stulen. Vem vill stjäla den och varför?

De skriver och ritar

Helena Willis och Martin Widmark. Foto: Ulrica Zwenger
Det är författaren Martin Widmark som har skrivit LasseMaja-böckerna. Han är uppvuxen i Linköping, men bor nu i Stockholm. Från början jobbade han som mellanstadielärare.

Martin Widmark har skrivit många böcker, som han också har fått priser för. Böckerna är översatta till flera olika språk. Förutom böckerna om LasseMajas detektivbyrå, har Martin Widmark bland annat skrivit böckerna om Nelly Rapp och böckerna om Halvdan Viking.

Det är Helena Willis som illustrerat, alltså ritat bilderna, till LasseMajas detektivbyrå. Hon är uppvuxen och bor i Stockholm, och har ritat teckningar i hela sitt liv.

Förutom bilderna i LasseMaja-böckerna, har Helena Willis bland annat gjort bilder till böckerna om Ika & Ibsen och böckerna om Olga och Stefan.

 

Text: Anna Theorell Bilder: Omslagsbild; Helena Willis och Martin Widmark. (Foto: Ulrica Zwenger)

 

Källor och mer läsning

 

 1. Sjukhusmysteriet

  Av: Widmark, Martin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Biblioteksmysteriet

  Av: Widmark, Martin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 3. Skolmysteriet

  Av: Widmark, Martin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 17 oktober 2013