Nya böcker från Uppland presenteras
Flera uppländska författare har presenterat sina nya böcker på Uppsala stadsbibliotek under våren. Se filmerna från deras besök.
Vi har filmat författarbesöken och ger er här en resumé över den uppländska bokvåren.
Uppländskt från januari till maj
Det var författarna Kerstin E. Wallin och Barbro Werkmäster som fick äran att inleda den uppländska bokvåren. I januari presenterade de antalogin Flerstämmigt – inspiratörer och kulturbärare inom den uppländska folkbildningen (2012). Antologin går igenom folkbildningen i Uppland och lyfter framför allt fram kvinnornas betydelse för folkbildningen och samhällsutvecklingen.
Samma månad mötte vi Leif Zern som berättade om sin Kaddish på motorcykel (2012). Boken handlar om författarens judiska uppväxt på Söder i Stockholm efter andra världskriget.
I februari fick vi möta Nina Hemmingsson, Lisen Hessner och Börje Larsson, som pratade om vitt skilda ämnen.
Serietecknaren Nina Hemmingsson berättade om sin Det är svårt att vara Elvis i Uppsala (2012), som är en samling av tidigare publicerade serier och helt nytt material.
Lisen Hessner, som har arbetat som kulturstrateg på Uppsala kommun, berättade och visade bilder ur sin bok om Uppsalas offentliga konst, Staden genom konsten (2012).
Sist ut i februari var poeten och busschauffören Börje Larsson som presenterade sin diktsamling Nybyggarna (2012). De flesta av Börje Larssons dikter blir till bakom ratten i bussen.
Mars månad bjöd på Marianne Jeffmar, Mikael Sundqvist och Rasmus Lenefors.
Marianne Jeffmar presenterade sina två senaste böcker, Älska mig – ändå (2012), en autofiktiv roman som författaren tillägnar sina barn och barnbarn, och Fem pjäser om sex (2013), ett urval av författarens teaterpjäser.
Mikael Sundqvist berättade om sin roman Skuggsamlaren (2012), en sällsam och fantasieggande tegelsten på 700 sidor.
Debutanten Rasmus Lenefors visade oss sin politiska thriller Amatören (2012). Inspiration till boken har författaren hämtat från sitt arbete inom både svensk politik och Barack Obamas presidentvalskampanjer.
I april presenterade Bengt Söderhäll sin diktsamling Speglingar i den låna sjön (2010) som översatts till franska, Réflexions sur le lac long : Speglingar i den långa sjön (2012). Författaren säger om sina dikter att de handlar om att bejaka det erbjudande som språket skänker.
Vår uppländska bokvår avslutades i maj med Sigrid Kahle. Författaren presenterade den andra delen av sina memoarer, Att vilja sitt öde – trots allt (2013). I boken möter läsaren Sigrid Kahle under åren 1968-1980, i Indien, Pakistan, USA, Sudan och Tyskland.
Text: Anna Theorell Bild: Personer som samlas kring en bok. (Foto: Rick Bucich, Flickr, CC BY 2.0)