Nyfiken på vinterpratarna

Vårt beteende i samband med julen, varför blev livet som det blev, årstider och dåliga tider är några av de ämnen som som vintervärdarna tar upp.

Gammal radioapparat.
För fjärde året i rad sänder P1 Vinterpratarna mellan juldagen och nyårsdagen. Årets åtta vinterpratare är redo att att låta sina stämmor gå ut i etern.

Idén kommer självklart från de populära sommarpratarna, som började sändas 1959. Sedan dess har 1 833 personer varit sommarvärdar eller vintervärdar.

Lyssnarnas favoriter

I år har lyssnarna fått bestämma vilka personer de vill höra under jul och nyår. Alla utom en är författare.

Årets vintervärdar är Fredrik Lindström, Mia Skäringer, Hans Rosenfeldt, Lena Andersson, Olof Wretling, Leif GW Persson, Tomas Sjödin och Bodil Malmsten. Samtliga har de varit sommarpratare. 

Fredrik Lindström ställer sig frågan om våra beteenden runt julen som högtid. Hans Rosenfeldt undrar varför livet blev som det blev. Olof Wretlig planerar att läsa högt ur sin "julklappsbok". 

Vinterpratarna kunde du höra varje dag i P1 under jul- och nyårsveckan - den 25 december till och med den 1 januari. Du som missade programmen kan fortfarande lyssna på dem på Sveriges radios webbplats. 

För den som blir nyfiken och vill veta mer om våra vinterpratare publicerar vi varje dag på Bibli en kort artikel om dagens värd. Kanske hittar du något att läsa om eller av personen.

 

Bild: Kriss Szkurlatowski

Målgrupp:

Skrivet av: Carin Carlsson den 19 december 2011