Nytt år, nya löften

Hur många gånger har man inte försökt hålla sina nyårslöften? Inte äta godis, sluta röka eller motionera mera.

Godis

Traditionen med nyårslöften är en relativt ny. Det var på 1940-talet som traditionen gjorde intåg i Sverige. Självklart kom idén från USA.

Sedan 40-talet har en hel del löften avlagts. De allra flesta har väl någon gång vid tolvslaget gett ett nyårslöfte. Själv har jag har lovat massor. Tyvärr lyckas jag aldrig hålla några nyårslöften, men ändå kan jag inte låta bli att försöka år efter år. 2012 ska bli ett bra år. Frågan är bara vad jag ska lova?

Nyttiga och hälsosamma löften

Ett av de vanligare nyårslöftena är nog att fimpa - att sluta röka.  Eller att göra sig av med lasten att snusa. Att lova är kanske inte så svårt, men att hålla löftet är desto svårare. Kanske kan böcker som Sluta röka på en månad (2008), Tobaksfritt liv (2008) eller Snusfri på tre veckor (2008) ge inspiration och stöd i försöket.

Omslagsbild till Du kan bli smal.
Ett annat tufft beroende att göra sig av med är godis- och sockersug. Sluta äta godis, är väl ett nyårslöfte som hängt kvar sedan barndomen. Men det är aldrig för sent att försöka. Socker är minst lika beroendeframkallande som nikotin. En liten hjälp på vägen kanske boken Slut på sockersuget (2003) kan vara.

När vi ändå är inne på nyttiga och hälsosamma löften är bantning och träning två saker som är lätt att lova. I alla fall är det något som upptar många människors liv och tanke. Det råder knappast någon brist på böcker inom dessa områden. Det svåraste är nog att bestämma vilken diet och träningsform man ska välja. Fettförbränning (2009), Matovanor (2010), Du kan bli smal (2009) och Viktminskning 50 (2010) för kvinnor som passerat 50 är bara några exempel på böcker.

Stressa ner

Att ta vara på fritiden och hitta balans i arbetet kan vara en annan sak att fundera över. Den som känner att jobbet tar över och behöver tips på hur man kan förändra sitt liv och beteende kan läsa Fångad av arbete (2006) av Lena Nevander Friström.

Att sluta stressa och försöka koppla av och finna tid för återhämtning är kanske inte helt lätt. Men kanske kan boken Wabi sabi (2011), med nyckelord som vila, eftertanke och närvaro, vara en bra början.

Är det inte jobbet som tar över så är det kanske tekniken - att ständigt vara uppkopplad och närvarande. Varför inte göra som Susan Maushart och testa att "stänga av" tekniken för ett tag. Den som är nyfiken kan alltid läsa hennes bok Nedkopplad (2011).

Ha lite roligare

Omslagsbild till 1 001 böcker du måste läsa innan du dör.
Kanske ska man helt enkelt bara bestämma sig för att försöka ha så roligt som möjligt. Lämna tråkiga saker och måsten bakom sig och istället låta 2012 bli ett år för att odla nya intressen.

Varför inte börja måla, sjunga i kör, lära sig att dansa eller spela gitarr? Den som har sådana funderingar kan alltid låna böcker och annat material på biblioteket för att komma igång.

Kanske blir 2012 ett läsande år? Hyllorna är fulla med böcker som bara väntar på att bli lästa. Klassiker, gamla som nya. Om det är som Göran Hägg säger - att det finns 1.001 böcker du måste läsa innan du dör (2009) - så är det hög tid att sätta igång!

 

Text: Carin Carlsson Bild: Ryan Smart (bild 1). Övriga bilder är omslagsbilder.

 

 1. Sluta röka och snusa på 4 veckor

  Undertitel: en svensk metod baserad på KBT, motiverade samtal och modern idrottspsykologi
  Av: Holm Ivarsson, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Sociala frågor och socialpolitik
  Finns som: Bok
 2. Viktminskning 50+

  Av: Andersson, Kristina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Dietik
  Finns som: Bok
 3. Wabi sabi

  Undertitel: tidlös visdom
  Av: Nyholm Winqvist, Agneta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Personlig utveckling och träning
  Finns som: Bok
 4. Fångad av arbete

  Undertitel: om arbetsnarkomani och behovet av balans
  Av: Nevander Friström, Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Tillämpad psykologi
  Finns som: Bok
 5. Konsten att få mentala superkrafter

  Undertitel: bli smartare, lyckligare och hitta meningen med livet utan att anstränga dig (nästan)
  Av: Fexeus, Henrik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Kognitiv psykologi
  Finns som: Bok
 6. Mindfulness för föräldrar

  Av: Andersen, Heidi
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Personlig utveckling och träning
  Finns som: Bok
 7. Måla i akvarell

  Undertitel: [inspiration, teknik, material]
  Av: Groop, Håkan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Målarkonst
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 3 januari 2012