Nyutgivet med Ak Welsapar

En av Ak Welsapars senaste böcker är hans översättning av Selma Lagerlöfs "Bortbytingen" till turkmeniska. Se och hör Ak Welsapar berätta om boken, om hur det är att översätta och om att själv bli översatt.

Ak Welsapar föddes 1956 i den före detta sovjetrepubliken Turkmenistan. Han är journalist, författare och översättare. Ak Welsapar är författare till 20 böcker och hans författarskap har blivit belönat flera gånger.

Sedan 1993 är Ak Welsapar hedersmedlem i Internationella PEN och 1996 blev han medlem i Sveriges Författarförbund.

Selma Lagerlöf på turkmeniska

Omslagsbild av Almasylan.
I mars 2014 presenterade Ak Welsapar Almaşylan (2013), sin turkmeniska översättning av Selma Lagerlöfs Bortbytingen på Stadsbiblioteket i Uppsala. I samtal med Maria Björk berättar han om arbetet med översättningen och även om problemet att få ut böckerna i Turkmenistan. Illustrationerna i boken är gjorda av May Fagerberg.

Ak Welsapars översätter böcker, men blir också själv översatt. Utöver sitt modersmål turkmeniska behärskar han flera turkiska språk som turkiska, azerbajdzjanska och uzbekiska. Dessutom har han ryska, ukrainska och vitryska. Hans arbetsspråk, som han nästan dagligen använder och skriver på, är turkmeniska, ryska och svenska.

Om att själv bli översatt berättar Ak Welsapar också om. Som exempel nämner han en av sina mest kända romaner Kobra (2011).  Denna skrev han ursprungligen på turkmeniska och översatte själv till ryska Kepjebaș (2003). Men översättningen till svenska gjordes däremot av Stefan Lindgren.

Ak Welsapar berättar också om de problem som man som översättare kan stöta på. Vad gör man när det man skriver om inte finns? Som trollen i Bortbytingen. Dessutom berättar han om sina pågående översättningsprojekt.

Se vår film med Ak Welsapar (34:49)

Bild: Ak Welsapar (foto: privat) ; Omslagsbild

 1. Evighetens källa

  Undertitel: folksagor från Turkmenistan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 24 mars 2014