Nyutgivet med Christina Wahldén

Christina Wahldén har skrivit en kärleksroman om Linnés äldsta dotter och favoriteleven Daniel Solander. Vi passade på att ställa några frågor till henne om boken, om Australien och om kommande bokprojekt. Se vår film med Christina Wahldén.

Christina Wahldén. Foto: Malin Hoelstad.
I januari 2014 besökte Christina Wahldén Stadsbiblioteket i Uppsala för att presentera sin nya roman Den som jag trodde skulle göra mig lycklig (2014). Vi passade på att ställa några frågor till henne. Se vår film med Christina Wahldén.

Kärlek som aldrig fick blomma

Romanen handlar om Linnés dotter Lisa Stina och hans favoritelev Daniel Solander. Enligt Christina Wahldén kan boken ses på olika sätt. Den kan ses som en kärlekshistoria som det inte går så bra för. Men den handlar också om kvinnorollen under 1700-talet.

När Lisa Stina är sexton får den tio år äldre Daniel packa ihop sina saker och blir skickad från Uppsala till London för att sprida Linnés sexualsystem över världen. Men är det bara därför han reser? Är det kanske också på grund av en varm blick, röda kinder och bultande hjärtan?

De två sågs aldrig igen och skrev inte till varandra direkt en enda gång. Lisa Stina blev bortgift med en annan man. Ändå finns det mycket som tyder på att de längtade efter varandra ända tills de dog med bara några veckors mellanrum 1782.

Australien och jobbiga ämnen

Omslagsbild till Den som jag trodde skulle göra mig lycklig.
Christina Wahldén har skrivit ett trettiotal böcker, de flesta barn- och ungdomsböcker men även deckare och en faktabok. Inte sällan handlar hennes ungdomsromaner om jobbiga ämnen. En av hennes mest lästa böcker är Kort kjol (1998), som handlar om våldtäkt. Till hösten kommer en ny ungdomsbok, Villig, med samma tema.

Hur det kom sig att det blev en vuxenroman denna gång var något vi passade på att fråga. Hon berättar att det hela började med att hon ville skriva om Australien. Ett land som hon är väldigt förtjust i och gärna besöker. För tjugo år sedan fick hon ett stipendium för att bo och plugga ett år i Sydney. För att skriva boken Den som jag trodde skulle göra mig lycklig besökte hon bland annat Cooktown.

Har hon några fler vuxenromaner på gång? Ja, Christina Wahldén berättar att hon har några vuxenidéer, men det är för tidigt att avslöja något än, säger hon.

Vad gillar hon själv att läsa? Det blir mycket Pettsson för tillfället, berättar hon. Men hon tipsar också om den australiensiska förfataren Tim Winton. Se böcker av Tim Winton.

Kort om Christina Wahldén

Christina Wahldén föddes 1965 och är bosatt i Uppsala. Under arbetet med sin senaste bok besökte hon ofta Linnéträdgården och Linnés Hammarby.

Hon fick Teskedsordens litteraturpris 2010 för I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig och 2013 fick hon Fadimepriset för sitt långvariga arbete för unga som utsätts för hedersrelaterat förtryck.

 

Se vår intervju med Christina Wahldén (11:29)

 

Text: Carin Carlsson
Film: Anna Theorell
Bild: Christina Wahldén (Foto: Malin Hoelstad) ; Omslagsbild