Odödlig litteratur- i poesins tecken
Poesin är odödlig. Det kan vi se om vi blickar bakåt och framåt i tiden. Alldeles nyligen fick vi uppleva en av Sveriges främsta poeter, Tomas Tranströmer få nobelpriset i litteratur och nu i år ordnas det massor av arrangemang och aktiviteter - alla i poesins tecken!
Kärleken till språket
Poesin verkar vara odödlig och utvecklande. Det ser vi om vi blickar tillbaka i tiden och hittar poesin som en av de största kulturarven från till exempel Upplysningens era och lyriken ännu längre bakåt i tiden.
Poesi och lyrik har alltid varit ett sätt för oss människor att uttrycka oss, få forma oss, bilda oss och ge oss en inre kraft. Vi människor är varelser med uttryck och känslor och har behov att ge utlopp för våra känslor. Poesin är ett utmärkt verktyg att få göra just det.
Vad är då poesi och lyrik egentligen?
I korthet och rent allmänt skulle det gå att förklara poesi som ett litterärt verk avsedd att läsas eller reciteras, ofta bestående av versmått, rim eller uppställningar av ord. I poesin binds orden i ett regelbundet mönster, förmodligen för att göra det lättare att minnas texten.
Poesin har avsikten att släppa ut känslor och drömmar, "direkt ur hjärtat" och försöker övertyga genom att frammana känslor. Idag kan en dikt från 1700-talet fortfarande kännas aktuell och fortfarande beröra oss.
Lyriken är en av skönlitteraturens tre klassiska huvudgenrer. De andra två är
epik
och
dramatik.
Lyrik utgörs ofta av korta, koncentrerade och poetiska texter som förmedlar en bild eller en känsla. Skrivandet är i stort sett fritt i modern tid. Ordet lyrik kommer av att man framförde verk i ackompanjemang av instrumentet lyra. På engelska betyder ordet
lyrics
låttext medan genren kallas
poetry.
Opera kallades länge för lyrisk teater i Sverige. Den antika grekiska lyriken bestod främst av texter avsedda att sjungas.
Så här skulle man kunna förklara poesi och lyrik. Men det är så mycket mer!
Eftersom poesin och lyriken har funnits så länge vi kan minnas har det länge också diskuterats om det är en litterär form som kan överleva i tiden. Vad tror du?
Odödlig poesi?
Poesin finns överallt runtomkring oss och den uppenbarar sig i olika former. Vi ser den i musiktexter, scenkonst, Spoken Word, Slam Poetry, traditionella poesiuppläsningar och opinionsbildningar av olika slag.
Poesikonsten är skildringar av vår värld eller hur vi vill att den ska se ut. Den kan också vara en motståndshandling och viljan och försöket att förändra världen. Det är ett verktyg för människor att göra sina röster hörda och ger den kreativa tanken utrymme att ta plats och förändra strukturer.
Poesin har att göra med en magiskt, känslomässig och drömsk nivå som tillåter oss att drömma och få egen kraft. Den lockar fram känslan hos individen och sätter mer än bara ord på känslor som alltid förblir och lever kvar.
Många människor menar att poesin har egenskapen att vara en livräddare eftersom den får oss att känna oss mindre ensamma. Poesin har inga gränser när den målar ut i musik och omvandlar eller ger oss förklaringar till de delar som vi inte gillar eller inte förstår till något vackert och som berör oss på något sätt.
På onsdag 21 mars är det Världspoesidagen och överallt på biblioteken ordnas det aktiviter - i poesins tecken.
På Stadsbibliotekek i Uppsala firas Världspoesidagen till exempel på
Lyrikplatsen
med uppläsningar av stora internationella poeter och olika slags poesiuppläsningar vid olika tillfällen. Vi får delta i en mångspråkig final från unga poeter och besök från poeter bakom nutygivna böcker. I Enköping "bombas" biblioteket med inskickade favoritdikter.
I Östhammar besöker flera poeter biblioteket och berättar mer om sitt skrivande.
Så vad tror du? Är poesin döende? Allt spännande som händer just nu i poesins tecken visar just på att den är odödlig!
DU är poeten - skicka in din dikt
Nu har du chans att sätta ord på dina känslor och uttrycka dig genom att använda fantasin och poesin. Men också chans att vinna biobiljetter och få den publicerad på Bibli!
Skicka in din dikt med ditt namn och din adress senast fredag den 30 mars. Skriv även din ålder och kommun till:
e-post: redaktionen@bibli.se
eller med post:
Stadsbiblioteket/ Bibli
Svartbäcksgatan 17
753 75 Uppsala
Se publicerade dikter på Bibli: DU är poeten
Text: Laven Fathi Foto: Steve Johnson (Bild 1 och puffbild), Isobel Skareng(Bild 2), Herr Hartmann (Bild 3)