Oktober 2022

På bilden står det Skolbiblioteket Nyheter och information som en rubrik

Läslov
Inför Läslovet v 44 anordnades en inspirationsdag där flera författare medverkar. Titta gärna på webbinariet som innehåller många exempel på hur man kan uppmuntra till läsning. På Läslovs webbplats finns mer information.

Barnens biblioteks webbplats är perfekt att tipsa om till läslovet. Här finns massa spännande boktips, pyssel, författarintervjuer och annat roligt som rör läsning och böcker. Finns även en hel del kopplat till halloween som ju närmar sig.

Barn- och ungdomsbokskatalogen
Lagom till läslovet kommer årets barn- och ungdomsbokskatalog där ett urval av nya böcker och serier ur årets utgivning presenteras. Här kan eleverna få inspiration till nya läsupplevelser och katalogen är toppen att skicka hem till vårdnadshavare som behöver julklappstips. Katalogen är gratis och finns att beställa nu på Kulturrådets webbplats

Lässatsningar v 46
Vecka 46 pågår flera olika lässatsningar som Nordisk litteraturvecka, Kura skymning och Barnboksvecka. Det är ett bra tillfälle att arbeta extra mycket med böcker och läsning ute på skolorna. Hör av er om ni vill ha böcker till något särskilt tema eller om ni vill låna någon av våra klassuppsättningar. Här hittar ni tips på olika aktiviteter kring läsning och böcker som ni kan inspireras av.

Läsfrämjandeträff Kulturrådet
Den 1-2 december bjuder Kulturrådet in till två digitala halvdagar om Läsandets politik och retorik, mer info och anmälan här. Tillfällena är kostnadsfria. Förra årets läsfrämjandedagar handlade om Läsande förebilder och det bjöds på många intressanta seminarier. Kulturrådet har nu sammanställt en skrift om dagen som finns att hämta som pdf.

Serier i undervisningen
På Serier i undervisningens webbplats finner ni lärarhandledningar till olika serier. Här finns bl.a. The walking dead, Bamse och bihjälpen och Kalle Ankas deckarskola. Handledningarna är gratis att ladda ner. Här finns också handledning för att skapa egna serier. På skolbiblioteksavdelningen har vi tre av Kalle Anka-serierna med tillhörande handledning till utlån samt Bamse och källkritik. Varje seriealbum finns i 30 ex. Hör av er om ni vill låna.

Bibliotekscoach för ungdomar
Nu finns möjlighet för ungdomar mellan 13-20 år att boka gratis bibliotekscoach på något av kommunens folkbibliotek. De kan då få hjälp med läspepp, bibliotekets digitala tjänster, hur man anger källhänvisningar, ta fram information om valfritt ämne eller ta del av stipendiedatabas. Här är en affisch som ni gärna får sprida till eleverna på högstadiet. 

.

Nya böcker

 1. Det slutar med oss

  Av: Hoover, Colleen
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Utvandringen

  Av: Bengtsson, Torsten
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Sveriges historia
  Finns som: Lättläst
 3. Spionen

  Av: Lilleste, Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Lättläst
 4. Fakta om kaninhoppning

  Av: Ekensten, Ann-Charlotte
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Djursport
  Finns som: Bok