Palmemordet ständigt aktuellt

Det har nu gått 27 år sedan Olof Palme mördades. Men mordet är fortfarande aktuellt, inte minst i böcker och på tv.

Den 28 februari 1986 sköts Sveriges statsminister och Socialdemokraternas partiledare Olof Palme på öppen gata i Stockholm. Tidigt på morgonen den 1 mars dödförklarades han.

Mordet var såklart en stor händelse – en världsangelägenhet – och många minns säkert fortfarande var de var och vad de gjorde den dagen, när dödsbeskedet kom.

Böcker och tv-serie

Omslag till boken Mellan sommarens längtan och vinterns köld av Leif GW Persson.

Omslag till boken En annan tid, ett annat liv av Leif GW Persson.

Omslag till boken Faller fritt som i en dröm av Leif GW Persson.

Det har skrivits många böcker om Olof Palme och mordet på honom. En trilogi på ämnet är Leif GW Perssons Välfärdsstatens fall, som nu åter blivit aktuell i och med tv-serien En Pilgrims död (SVT).

I trilogin ingår böckerna Mellan sommarens längtan och vinterns köld (2002), En annan tid, ett annat liv (2003) och Faller fritt som i en dröm (2007).

I september 2012 hade även Maud Nycanders och Kristina Lindströms dokumentär Palme (2012) premiär på de svenska biograferna. En av de största dokumentärsatsningarna någonsin på svensk bio. Under jul- och nyårshelgen visade SVT en längre version av filmen uppdelad i tre delar.

 

Källor och mer läsning

 

Palmemordet i litteraturen

Skrivet av: Gun Johansson

Den 28 februari 1986 mördades Olof Palme på Sveavägen i Stockholm. Det är nu 30 år sedan och mordet är fortfarande olöst 2016. Det har gett upphov till en mängd spekulationer och teorier genom åren och ett mycket stort antal böcker har skrivits om Palmemordet.


Text: Anna Theorell Bilder: Olof Palme under tidigt 1970-tal (foto: Wikimedia Commons, cc by-sa 3.0), Omslagsbilder

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 26 februari 2013