Pappor i böckernas värld

Frånvarande pappor, döda pappor, alkoholiserade pappor. Det finns många böcker där papporna på ett eller annat sätt står i fokus. Vi tipsar om några böcker.

 
 

I en förort till Stockholm bor Mik med sin pappa och storebror. Pappan är alkoholiserad och socialtjänsten bestämmer att Mik inte kan bo kvar. En kort lycklig tid hamnar han hos sin faster i Norrland, men sedan placerar socialtjänsten honom i ett fosterhem som blir ett helvete. Isdraken av Mikael Engström är en bok som berör och upprör. Det handlar om kärlek och ensamhet, om vänskap och utanförskap och mycket annat.

I Viveka Sjögrens bok I den tysta minuten mellan möter vi Torvi, som är fjorton år. Han har fått veta att hans pappa på Island har dött. Torvi har inte varit på Island sedan han var sex år, men nu åker han dit för begravningen. Besöket på Island blir mycket mer än en begravning. Torvi upptäcker saker om sin pappa, men även om sig själv. Minnen väcks till liv. 

Eddie Bolander & jag av Bo R Holmberg är en grafisk roman som handlar om 18-årige Steve. han bor tillsammans med sin ensamstående mamma i Norrland. Steve har inte sett sin pappa på åtta år, men en dag får han ett överraskande telefonsamtal. En dag reser han till Stockholm för att träffa sin pappa.

Bilder: Omslagsbilder. Father and child (foto: Pop Catalin, stock.xchng)

 

 1. Hata Romeo

  Av: Wing, Rachael
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Revolternas år

  Av: Olsson-Hultgren, Solveig
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 5 november 2012