Passion grand deluxe

En av världslitteraturens mest kända förstameningar, galen passion som möter en kultur av stränga konventioner, krossade hjärtan, förorättade äkta män – allt detta och mer därtill hittar du i Leo Tolstojs tegelstensroman "Anna Karenina". Lisa Eriksson minns sitt möte med Tolstoj.

Greta Garbo i rollen som Anna Karenina.
Jag var sjutton eller arton år när jag läste Anna Karenina första gången. Inte för att jag hade hittat den i biblioteket och tyckte den verkade jättespännande, utan för att nöden (=gymnasieskolan) krävde av mig att jag skulle tugga i mig en klassiker. Min svensklärare, som var och är en ovanligt klok person, föreslog försynt att jag skulle ge Tolstojs kärlekshistoria en chans.

Jag tyckte mest att det var en otillbörligt tjock bok. När skulle jag hinna läsa den mellan alla träningar och teaterrepetitioner och allt annat som just då var mycket roligare och kändes mycket viktigare än skolan? Men skam den som inte försöker, jag hade en kväll ledig, och började läsa.

Och den där förstameningen, ja jag vet inte vad jag ska säja om den:

”Alla lyckliga familjer är varandra lika, men den olyckliga
familjen är alltid olycklig på sitt speciella sätt.”

Men den skruvar i alla fall upp förväntningarna inför den fortsatta läsningen!

Lite trögt gick det nog, de första femtio sidorna eller så. Sedan var jag fångad av en fjärran tid och plats (1800-talets Ryssland) och en samling brokiga och stökiga typer som älskade och bedrog varandra och krånglade till sina liv mer än lovligt. Jag blev lite irriterad över det där sistnämnda, att de liksom inte bara kunde bestämma sig. Så svårt kan det väl inte vara, tänkte jag. Antingen vill man väl, eller så vill man inte, och vad andra har för åsikter kan man väl bara ge fan i?

Men irriterad eller inte, jag läste ut boken och skrev en glödande positiv recension. Recensionen kom tydligen från hjärtat, för sedan dess har jag nog läst Anna Karenina en handfull gånger, sett den på scen i två olika utföranden och naturligtvis på film med svala, tjusiga Greta Garbo. Nu ser jag med förväntan fram mot den nya filmatiseringen.

Text: Lisa Eriksson Bild: Greta Garbo i rollen som Anna Karenina (källa: Wikimedia commons). Omslagsbilder.

 

Några av personalens favoriter

Anna Karenina är kanske kärleksromanernas roman, men det finns fler. Vi bad bibliotekspersonal tipsa om sina allra bästa.

Omslagsbild till Stolthet och fördom.

Stolthet och fördom Jane Austen
Omslagsbild till Fantomen på operan.

Fantomen på operan
Gaston Leroux
Omslagsbild till Broarna i Madison county.

Broarna i Madison County Robert James Waller
Omslagsbild till Skimrande dagar.

Skimrande dagar
Han Suyin
Omslagsbild till Ensamma hjärtan och herrelösa hundar.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar Lucy Dillon
Omslagsbild till Överenskommelser.

Överenskommelser
Simona Ahrnstedt

 

Massor av kärleksböcker

Skrivet av: Carin Carlsson

Kärlek kan vara pirrig, olycklig, galen, himlastormande eller vänskaplig. Här tipsar vi som jobbar på biblioteken om våra absolut bästa kärleksböcker! Kanske hittar du någon bra bok. Och om det är så att vi har missat någon bok får du gärna skicka in ditt tips!

Saras bästa kärleksromaner

Skrivet av: Sara Forsman

Det är dags för alla hjärtans dag. Sara Forsman, som går sista året på GUC, tipsar om sina bästa böcker om kärlek och vänskap. Och hon har även bett fyra kompisar att ge sina tips.

 

 1. I stormens öga

  Av: McKinley, Tamara
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Lisa Eriksson den 12 februari 2013