Per Olov Enquist 80 år
i hyllar Per Olov Enquist med att göra några nedslag i hans författarskap, med fokus på Uppsala och medicinhistoria. Dessutom frågade vi bibliotekspersonalen om deras favoriter bland Enquist böcker.
Hans böcker tar ofta avstamp i Västerbotten och hans egna liv. Berättelserna bygger på såväl verkliga som fiktiva källor. Politiska och existentiella frågor är också något som ryms i hans författarskap.
Per Olov Enquist är dessutom regissör och dramatiker, och har även varit verksam som kritiker i Svenska Dagbladet och Expressen.
Mycket skulle kunna skrivas om Per Olov Enquist, men vi gör några korta nedslag i hans författarskap.
Studier i 50-talets Uppsala
Efter 15 månaders militärtjänst på I20 i Umeå bär det av mot Uppsala och universitetet för Per Olov Enquist. Till en början var hans tanke att läsa kemi, men han ändrar sig till konsthistoria. Snart ändrar han sig igen och det blir litteraturhistoria.
1960 tar Per Olov Enquist sin magisterexamen. Därefter fortsätter han med sin lic-avhandling i litteraturhistoria, vilken är färdig sex år senare.
I sin självbiografiska roman Ett annat liv (2008) berättar han bland annat om tiden i Uppsala, om hur han kom som bondestudent till lärdomsstaden.
”Han har en kappsäck, med en omgång kläder och
en begagnad skrivmaskin.
På denna har han ännu inte skrivit något, men enligt
förljudande har alla studenter i Uppsala skrivmaskin.
Själv tänker han nu skriva dikter.”
I Uppsala får han genast tag i ett rum. Och dessutom en kamrat. Han flyttar till Bredgränd 7, där systrarna Rothvik hyr ut två rum. Det ena blir Per Olov Enquists och i det andra bor redan Lars Gustafsson. Bara efter några dagar presenterar Lars Gustafsson honom för Lars Lönnroth.
Debut och genombrott
Det är också under studietiden i Uppsala som skrivandet tar form. I Ett annat liv berättar han om hur han skriver på nätterna. Till en början får han avslag på sina manuskript, men så lossnar det. Romanen Kristallögat ska utges hösten 1961. Ett kontrakt undertecknas och han får ett garantihonorar på 1 000 kronor. Debutromanen fick dock inget större mottagande.
Sitt stora genombrott får Per Olov Enquist 1964 med den historiska romanen Magnetisörens femte vinter (1964). Romanen utspelar sig i slutet av 1700-talet och handlar om magnetisören Friedrich Meisner. Med hjälp av magnetism botar han människor från lidande. Skolmedicin kontra magisk behandling. Men är Meisner en bedragare eller en man med magisk gåva?
Medicinhistoriska skildringar
Den patient Charcot visade upp för sina åhörare var Blanche Wittman. Efter Charcots död tillfrisknar hon från sina hysteriska anfall och blir assistent till den polsk-franska Nobelpristagaren Marie Curie.
Per Olov Enquists skönlitterära skildring av medicinhistoria och sin egen alkoholism, och behandling av den, bidrog till att han i januari 2011 utsågs till hedersdoktor i medicin vid Uppsala universitet. Om hans medicinhistoriska gärning kan du höra i ett radioprogram från P1:s Vetenskapens värld.
Åtta favoriter
Per Olov Enquist har en lång rad böcker bakom. Om du inte tidigare har läst någon av hans böcker kan det vara dags. Vi frågade bibliotekspersonal om deras favoriter. Kanske lockar någon av de åtta favoriterna till läsning?
|
Magnetisörens femte vinter
(1964) Är det är läkekonst eller är Meisner en bedragare? Kan bedrägeri tjäna ett gott syfte? Och vad är egentligen sanning och lögn? |
|
Musikanternas uttåg
(1978) "Där fick jag förståelse för min fars generations uppväxt i Västerbotten och om frikyrkan kontra arbetarrörelsen längtan till något annat bättre liv.” säger en kollega om boken. |
|
Lewis resa
(2001) Enquist blandar verklighet och fiktion. Romanen är uppbyggd kring västerbottningen Efraim Markström, som blir vittne till de religiösa ledarnas handlingar. |
|
Livläkarens besök
(1999) För romanen fick Per Olov Enquist Augustpriset 1999. |
|
Boken om Blanche och Marie
(2004) De två drabbas båda av strålskador och lever för kärleken. Marie för kärleken till sin kollega Langevin och Blanche för den döde Charcot. |
|
Kapten Nemos bibliotek
(1991) Åter en roman där Per Olov Enquist återvänder till sin egen barndomsmiljö. |
|
Ett annat liv
(2008) Han skriver även om mörker och förtvivlan, som sin skrivkramp och sitt alkoholmissbruk. Rakt och ärligt. För romanen fick Per Olov Enquist Augustpriset 2008. |
|
De tre grottornas berg
(2003) En mix av folksaga och modern saga. Och morfadern, han har stora likheter med författaren själv. Stina Wirsén har gjort illustrationerna. |
Text:
Carin Carlsson
Bilder: Per Olov Enquist (Foto: Ulla Montan); André Bouillets målning av professor Jean-Martin Charcot undervisade vid Salpêtrière i Paris (Wikimedia Commons); Omslagsbilder
För källor och mer läsning:
- Författarlexikonet Alex : Heby, Tierp, Älvkarleby, Östhammar (Logga in med lånekortsnummer hemifrån)
- Per Olov Enquist hedersdoktor i medicin (Sveriges Radio P1, Vetandets värld 2011-02-07)
- Synd, sport, sprit och skrivande (Minabibliotek)
- Nina Frid om en sextiotalsdebutant