Plakett till Per Gustavsson

Svensk biblioteksförening delar ut årets plakettpriser den 20 oktober. Möt en av årets tre vinnare, författaren och illustratören Per Gustavsson.

Varje år delas de så kallade plakettpriserna ut. Det är Svensk biblioteksförening som delar ut priserna, som är Nils Holgersson-plaketten, Carl von Linné-plaketten och Elsa Beskow-plaketten.

Elsa Beskow-plaketten till Per Gustavsson

Elsa Beskow-plaketten instiftades 1958 och delas ut årligen ut till den konstnär som framställt föregående års bästa bilderbok för barn, eller den bäst illustrerade barnboken.

Per Gustavsson. Foto: Kristofer Samuelsson
I år är det författaren och illustratören Per Gustavsson som tilldelas Elsa Beskow-plaketten för boken Skuggsidan (2013).

Juryns motivering

"Boken om den lille pojken som med hjälp av fantasin utmanar och övervinner sin egen rädsla, ser skenbart enkel ut men har många dimensioner. Med Skuggsidan tar Per Gustavssons konstnärskap en ny riktning, samspelet mellan bild och text i hela uppslag visar på ett nytt sätt i hans berättande.

Bilderna visar på sådant som texten inte kan beröra, på något som sker i pojkens inre eller undermedvetna. Färgbehandlingen, bitvis genomgående lila i olika dova toner, förstärker en mystisk känsla och kontrasten till det 'vanliga' livet. Leken med skuggor, en hel skuggvärld som växer fram med många märkliga fantasivarelser, bejakar fantasin och uppmanar läsaren att lita på sin egen förmåga.
Och på pennan – en symbol för skaparkraften och människans förmåga att förändra.

Per Gustavsson har skrivit en rik allåldersbok som har potential att skrämma, fascinera och förändra."

Omslagsbild till Skuggsidan.
"Stolt och glad"

När vi frågar Per Gustavsson hur det känns att få Elsa Beskow-plaketten säger han:

– Jag är oerhört stolt och glad. Det finns så många begåvade bilderboksskapare så att få bli utsedd att ha gjort bästa bilderboken 2014 är otroligt. Det är också ett godkännande att jag gör något som berör andra människor. Att det just för Skuggsidan som jag får plaketten är extra roligt för att det är en historia som jag brann extra över och som betyder väldigt mycket för mig personligen.

Känd för påhittig prinsessa

Per Gustavsson är född och uppvuxen i Arvika i Värmland.

Omslagsbild till Prinsessans rockband.
Han är kanske mest känd för sina bilderböcker om Prinsen och den egensinniga och påhittiga Prinsessan. Böckerna har sålt i 150000 exemplar och finns utgivna i alla de nordiska länderna.

Gustavsson har också illustrerat bilderböcker av andra författare som Moni Nilsson, Andreas Palmaer, Mårten Sandén och Mats Wänblad. Och sedan 2012 sitter Per Gustavsson på stol nummer 1 i Svenska Barnboksakademin.

Bra på sång och hackkorv

En sak som Per Gustavsson berättar om sig själv, som kanske inte så många vet, är att han är jätteduktig på sång – kolla in Doras CaseSpotify.

Han är också, enligt honom själv, väldigt duktig på att åka
vattenrutschbana och steka hackkorv. Dock inte samtidigt.

Omslag till Om detta pratar man endast med kaniner och Viktiga kartor.
Höglund och Sheppard prisas också

Årets Nils Holgersson-plakett går till Anna Höglund för boken Om detta talar man endast med kaniner (2013), och Carl von Linné-plaketten går till Sarah Sheppard för faktaboken Viktiga kartor: för äventyrare och dagdrömmare (2013), samt för hennes samlade produktion.

 

Källor och mer läsning:

 

Text: Mimi Forssblad och Anna Theorell
Bilder: Per Gustavsson (foto: Kristofer Samuelsson); Omslagsbilder

 1. Skuggsidan

  Av: Gustavsson, Per
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Viktiga kartor

  Undertitel: för äventyrare och dagdrömmare
  Av: Sheppard, Sarah
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Geografi
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Mimi Forssblad och Anna Theorell den 16 oktober 2014