Polarpris till punkens moder

Patti Smith är en person med många järn i elden. En person med stort socialt engagemang, som har lämnat många spår efter sig och tilldelats flera priser och hederstitlar. 2011 mottar hon Polarpriset.

Artisten Patti Smith.
Patti Smith föddes 1946 i Chicago. Modern var servitris och fadern arbetade på plantage. Familjen flyttade till Pensylvania och sedan vidare till New Jersey. Hon växte upp som Jehovas vittne och knackade dörr.

Till New York kom hon i slutet av 1960-talet och där har hon blivit kvar. Vägarna bar henne, som så många andra vid denna tid, till konstnärstillhållet Chelsea Hotel.

Författaren och poeten

När Patti Smith kom till New York försörjde hon sig till en början som biträde i en bokhandel. Hon skrev skivrecensioner och artiklar för Rolling Stone, men hon skrev även lyrik. 1972 kom den första diktsamlingen Kodak.

2010 kom den hyllade självbiografin Just Kids. En bok om hennes liv och relation till konstnären Robert Mapplethorpe. Biografin ska filmatiseras och Patti Smith arbetar på en uppföljare. Dessutom skriver hon på en kriminalroman i Londonmiljö. En av hennes favoriter bland deckarförfattarna är Henning Mankell.

Musikern och punkmodern

Kanske är det som musiker de flesta förknippar henne. Under 1970-talet var hon en av de viktigaste artisterna på New Yorks punkscener. 1975 debuterade Patti Smith hennes band med skivan Horses. Att Hey Joe, Jimi Hendrix paradlåt, från början släpptes som singel av The Patti Smith Gruop redan 1974 är det kanske färre som känner till.

Konstnären och aktivisten

Även inom konsten har Patti Smith satt sina avtryck – teckningar, screentryck och fotografier. Likaså har hon alltid höjt sin röst och stått för sin åsikt. Avskyn för George W Bush har hon inte gjort någon hemlighet av. Kriget i Irak och fånglägret på Guantanamo har hon också protesterat mot.

Priser och titlar

2004 Commandeur  des Arts et des Lettres
2007 valdes in i Rock and Roll Hall of fame
2010 hedersdoktor i konst på Pratt Institute i New York
2010 National Book Award för boken Just Kids

Läs mer om Patti Smith:

Text: Carin Carlsson Bild: Man Alive / CC by 2.0

 

 1. Just kids

  Av: Smith, Patti
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 5 oktober 2011