Praktikanten berättar

Kim Lundin, som praktiserat vid biblioteken i Tierp och Örbyhus, skriver lite kort om hur tiden har varit och om olika arbetsuppgifter vid biblioteken.

Jag har sedan två veckor tillbaka praktiserat vid två bibliotek. På tisdagar och torsdagar har jag varit i Örbyhus bibliotek, som jag ofta besökte då jag gick i skolan där, och andra dagar har jag varit vid Tierps bibliotek, som jag började besöka mer under gymnasietiden. Praktikplatsen fick jag genom ett kommunalt drivet projekt.

Under praktiken så har jag fått pröva på ett brett utbud av arbetsuppgifter. Bland dem finns självklart sortering av böcker och arbete vid disken. Sorteringen var intressant då jag praktiserat på två olika bibliotek som ordnar sina böcker lite annorlunda, speciellt när det gäller böcker för yngre. Det är bra att komma ihåg att även om två olika arbetsplatser utför samma sorts arbete, så kan de skiljas på rutiner. Ska böckerna sorteras främst efter författare eller ska de ställas upp efter genre? Och varför fungerar de olika rutinerna problemfritt på ett ställe medan de skulle bli röriga på ett annat? Detta är sådant som kan vara bra och intressant att tänka på oavsett vilket yrke man har.

Vid ett tillfälle under praktiken så fick jag åka med i Bokbussen, en service som jag tidigare inte haft så stor erfarenhet av då jag annars alltid besökt biblioteken direkt. Förutom de uppenbara skillnaderna mellan att arbeta i ett fordon och att arbeta i en byggnad så kändes servicen man gav vid Bokbussen mer personlig, alla man besökte längsmed rutten är personer som man mött regelbundet, och man tycks lära känna dem mycket nära med tiden. Naturligtvis så lär man också känna de som ofta besöker biblioteket, men det tycktes mer fokuserat med Bokbussen, och det var en trevlig känsla.

 Förutom att stå vid disken så hade jag också i uppgift att skriva en bokrecension, och att göra i ordning en bokutställning med valfritt ämne. Recensionen gav mig en god start på en serie som jag funderat på att läsa en längre tid, och utställningen gav mig en chans att tänka på vad det är specifikt som jag tycker om i några av mina favoritböcker. Jag, och resten av personalen, har också skrivit kortare boktips och rekommendationer som vi satt på bokryggarna i biblioteket.

Överlag så har jag trivts mycket bra vid biblioteken, arbetsuppgifterna passar en person som tycker om att sortera och organisera, och att tycka om att läsa är så klart viktigt! Man träffar personer ifrån alla åldersgrupper, från barn som vill låna bilderböcker eller ha hjälp med att bygga ihop en leksak, till äldre som vill ha hjälp med ljudböcker eller hitta nästa bok av en viss författare, och alla personer däremellan. Det är ett roligt arbete som jag är mycket glad att jag fått chansen att prova.

Skrivet av: Kim Lundin den 25 april 2012