Presidentval i Ryssland

Söndagen den 4 mars kommer den röstberättigade delen av Rysslands 142 miljoner stora befolkning välja en ny president efter den avgående Dmitry Medvedev.

Vladimir Putin
Den nuvarande presidenten Dmitry Medvedev kandiderar inte till posten en andra mandatperiod vilket innebär att en ny president kommer bli vald.

Storfavorit är den tidigare presidenten och nuvarande premiärministern Vladimir Putin, som också är president Medvedevs favorit till posten.

För första gången är presidentens mandatperiod sex år istället för fyra. Detta efter en ändring i konstitutionen, där även det ryska lagstiftande organet Duman fick en förlängd mandatperiod till fem år.

President med makt

Ryssland har ett federativt republikanskt statsskick, där presidenten är statschef och representerar staten inrikes och utrikes.

Utöver att representera staten har presidenten långtgående befogenheter inom lagstiftningen. Presidenten kan lägga förslag och förordningar som kan tas upp som lag utan det lagstiftande organets inblandning.

De ryska valen har tidigare kritiserats för att inte vara demokratiska och för att kandidater har förbjudits att ställa upp samt att de inte föregåtts av fria debatter och yttrandefrihet.

Läs gärna någon av våra aktuella böcker om Ryssland och bilda dig en egen uppfattning.

Du kan också söka nyhetsartiklar om Putin, Ryssland och valet i de artikeldatabaser som biblioteken abonnerar på.

Sök nyhetsartiklar:

 

Text: Sebastian Aho Bild: World Economics Forum

 1. Putins Ryssland

  Av: Politkovskaja, Anna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 2. Ryssland

  Undertitel: en europeisk civilisationshistoria
  Av: Gerner, Kristian
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Sebastian Aho den 24 februari 2012